L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) fa temps que treballa en un nou model energètic basat en les energies renovables, l’estalvi, l’eficiència, la gestió de la demanda i el foment de la generació de proximitat. Barcelona Energia, la primera elèctrica pública de la metròpolis, és una peça clau per fer realitat aquesta transició cap a un nou model

Des de mitjans d’any, les dependències de l’Ajuntament de Barcelona ja s’il·luminen amb aquesta operadora energètica. A partir del 2019, les instal·lacions de l’AMB se sumaran a la nova elèctrica. L’empresa, 100% de capital públic, donarà servei, en el futur, a la resta d’ajuntaments de la metròpolis que s’hi vagin sumant, i eventualment a unes 20.000 llars.

Eloi Badia, vicepresident de l’àrea de Medi Ambient de l’AMB, afirma que “el model energètic actual és ineficient i perjudicial per al medi ambient i per a la salut de les persones”. A més, com que es basa en els combustibles fòssils, crea una gran dependència de l’exterior.

D’altra banda, la generació d’electricitat està centralitzada en un model en què prevalen els interessos de les companyies privades més que no pas l’interès de la ciutadania, un fet que ha comportat que a l’estat espanyol es pagui una de les factures elèctriques més cares de tot Europa, que s’ha incrementat fins a un 70% en els darrers 10 anys.

Amb aquest operador es vol posar al centre la ciutadania i assegurar l’accés a l’energia. Per això se li atribueixen tres grans funcions: subministrar l’energia, assessorar sobre les tarifes i potències més adequades, i fomentar les energies renovables, encarregant-se del manteniment d’instal·lacions fotovoltaiques i representant els productors d’energia solar al mercat elèctric.

Estalvi de recursos públics

La comercialitzadora pública suposarà un estalvi per a l’administració. L’AMB ha elaborat un pla de viabilitat per assegurar-se que no es perden diners. Hi ha dos factors que asseguren l’èxit de la iniciativa.

Per una banda, l’empresa pública no tindrà cap marge comercial que incrementi la factura, al contrari que les comercialitzadores privades que per la seva naturalesa guanyen uns diners per la tasca que fan.

Per l’altra, l’operador podrà actuar directament al mercat majorista d’electricitat, que és on les comercialitzadores compren l’energia. Al mercat l’energia té un preu molt volàtil i varia constantment. Actuant com un agent del mercat comú, la comercialitzadora pública podrà millorar l’operativa diària i reduir els costos finals.

Els avantatges per als usuaris

Les tarifes encara no s’han fet públiques, però des de l’AMB ja anuncien que la diferència de preu amb les comercialitzadores habituals no serà l’aspecte més significatiu. Tot i això, hi haurà serveis addicionals que faran que el canvi de companyia sigui atractiu per als consumidors particulars.

Per exemple, s’informarà les famílies de quina és la millor tarifa que poden contractar i quina és la potència més adequada per a les seves necessitats. Així, si una família té contractada una potència de 10 quilowatts quan només en necessita 3,5, l’operadora informarà l’usuari de la possibilitat de fer un canvi.

Segons Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, “el nostre objectiu és garantir l’energia, un dret fonamental, a tota la ciutadania, mentre duem a terme la transició energètica al territori”.

Les xifres

30% d’augment de l’ús d’energies renovables fins al 2030

40% de reducció de les emissions de CO2 en la propera dècada

30% d’objectiu de millora de l’eficiència energètica

 

 

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here