Tornen els Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat que otorga el Centre d’Estudis Comarcals. El premi de Personalitat Baixllobregatina de l’any és un dels guardons que s’atorguen i les dues persones que han estat presentades com a candidates per a rebre el de l’any 2018 son la cantant Rosalía i l’actor Karra Elejalde.

Aquests premis, que van crear-se l’any 1999, s’atorguen per reconèixer públicament persones, associacions, institucions o empreses que hagin destacat en alguns dels àmbits que els premis reconeixen. Fins el proper 11 de novembre es pot votar “online” a la web del Centre d’Estudis.

Rosalía Vila Tobella

És una jove cantaora catalana de flamenc nascuda el 1993 a Sant Esteve Sesrovires, on encara hi viu i on el 2017 va rebre el premi de “Sesrovirenca de l’any”.A casa nostra ha actuat a espais com el Grec de Barcelona, on va participar a l’obra De Carmen (2013); al Palau de la Música (veu solista de l’acte amb què es va culminar l’Any Espriu el 2014); o al Festival Internacional de Música de Cadaquès. Darrerament, aquesta baixllobregatina, coneguda amb el nom artístic de Rosalia, ha assolit un reconeixement internacional: l’any 2013 va actuar al Festival Internacional de Cinema de Panamà i va participar a la Conferència de l’Association of Performing Arts Presenters(APAP) que es va fer a Nova York.El 2015 va treballar a Singapur amb La Fura dels Baus i el 2016 la va portar a Los Àngeles amb un projecte conjunt amb el productor i músic Raül Fernández, ‘Refree’.

L’any 2017 va recollir nombrosos reconeixements: Latin Grammy, nominació a la Millor nova artista; El Ojo Crítico de RNE, Premio Ojo Crítico de RNEde Música Moderna 2017; Premio Ruido de la Prensa, al millor disc; Premi Glamour, a l’artista de l’any; Rockdelux, número 1 al Millor vídeo, Millor disc i Millor artista; Timeout, Premi al Millor disc; ABC, número 1 Millor disc nacional de l’any. Enguany, la cantant catalana és la segona artista més nominada dels ‘Latin Grammy Awards 2018’ (darrera del colombià J. Balvin) i acumula vuit candidatures. El seu darrer disc, El Mal Querer, conté el tema Malamente, de gran transcendència en els mercats internacionals.

Karra Elejalde  

És un actor, director de cine i guionista basc que des de fa més de 20 anys viu a Molins de Rei, on ha nascut la seva filla. És conegut especialment per les seves participacions a pel·lícules molt taquilleres, com Alas de mariposa, Airbac i Ocho apellidos vascos. Com a director de cinema ha realitzat Año Mariano amb Fernando Guillén Cuervo i Torapia. Tot i ser conegut pel seu treball al cinema, el seu naixement artístic te lloc en el marc del teatre basc independent i se’l vincula a grups tan coneguts com La Farándula o Klacatrak. Arran d’aquests vincles, ha fundat grups de teatre, però també ha escrit cançons per als grups bascos Hertzainak i Korroskada i ha fet monòlegs. La seva filmografia com a actor és molt extensa i abasta més de 50 títols, entre els quals destaquen La madre muerta, de Juanma Bajo Ulloa, Vacas i Tierra, de Julio Medem, Días contados, d’Imanol Uribe, La pistola de mi hermano, de Ray Loriga, Els sense nom, de Jaume Balagueró, Los cronocrímenes, de Nacho Vigalondo o 100 metros de Marcel Barrena.

Entre els guardons que ha rebut destaquen: Premi del Fantasporto (Portugal), 1995; Premi al Cine Vasco del periódico El Mundo, 1995; Premi del Festival Internacional de Cine de Aubagne, 1996; Premi Goya 2010 al millor actor de repartiment per También la lluvia; Premi Goya 2014 al millor actor de repartiment per Ocho apellidos vascos; Medalla 2010 del Círculo de Escritores Cinematográficos al millor actor secundari per También la lluvia; Medalla 2014 del Círculo de Escritores Cinematográficos al millor actor secundari per Ocho apellidos Vascos.

Font: CECBLL 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here