Els sindicats Metges de Catalunya i CGT i el moviment Rebel·lió Atenció Primària han demanat aquest dissabte la complicitat i la implicació dels usuaris en les vagues de cinc dies convocades la setmana que ve a l’atenció primària i, també, en hospitals i centres sociosanitaris i de salut mental concertats. “Creiem que no ha de ser una vaga corporativista, sinó que ha de convocar tots els professionals i els usuaris”, ha afirmat Ildefonso García, de la CGT i de Rebel·lió Primària, en una roda de premsa organitzada per la CUP davant el CAP Can Vidalet, a Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), per donar suport a la protesta. “Aquesta vaga la volem fer sumant”, ha subratllat Xavier Lleonart, de Metges de Catalunya. El diputat de la CUP Vidal Aragonés ha reclamat “un canvi de model” del sistema sanitari per “acabar amb el paradigma que es va construir amb la sociovergència de confusió entre públic i privat”.

Mireia Moret, de Rebel·lió Primària -moviment que aglutina professionals de la sanitat pública i que compta amb representació en prop d’un centenar de centres-, ha apel·lat a la “participació” de la ciutadania en la vaga de cinc dies, de dilluns a divendres, prevista per la setmana que ve. “Tots hem patit en els darrers anys les retallades, tant en les plantilles com en els sous, i els tancaments de serveis”, ha afirmat Moret. Els sindicats convocants de la vaga reclamen millores assistencials i laborals i avisen que la sanitat catalana es troba en una situació “insostenible”, especialment l’atenció primària.

Per a la setmana que ve, de dilluns a divendres, hi ha tres convocatòries de vaga a l’àmbit sanitari, més enllà de la de funcionaris del dijous 29.

El sindicat Metges de Catalunya, majoritari en el col·lectiu mèdic, va convocar primer una vaga de facultatius a l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i després va sumar una segona convocatòria de metges en CAPs, hospitals d’aguts, centres sociosanitaris i de salut mental de la sanitat concertada. “En aquests moments hi ha poca gent que sàpiga que els metges d’hospitals concertats, com per exemple el Broggi [Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi], també estan cridats a la vaga”, ha puntualitzat Lleonart.

Davant aquestes convocatòries, Rebel·lió Primària va considerar que una vaga només de metges era “insuficient” i per això va convocar, amb la cobertura legal de CGT, la vaga dirigida a tots els professionals sanitaris de l’atenció primària. “Hem de millorar tots junts”, ha dit Moret.Per a Lleonart, que en el sindicat Metges de Catalunya és el president del Sector Hospitals d’Aguts, Centres Sociosanitris i de Salut Mental amb conveni SISCAT (concertada), l’atenció primària es troba a l'”UCI”, però la situació general també és de “catàstrofe”.

El de Metges de Catalunya s’ha referit a l’acord signat aquesta setmana entre els altres sindicats representats a la mesa de negociació del conveni SISCAT -CCOO, UGT i SATSE- i les patronals i ha afirmat que, si bé recull algun “petit increment salarial”, és “completament insuficient” perquè el que són “especialment greus són les condicions en què ens veiem obligats a prestar l’assistència”, que ha titllat d'”indignes”. “Aquesta vaga la volem fer sumant, no pas discutint-nos. Nosaltres som metges, som sanitat i volem qualitat assistencial. Convidem la resta de l’arc sindical amb representació en el sector a sumar-s’hi”, ha reblat.

La CUP ha volgut traslladar l'”absolut suport” de la formació a la vaga i visualitzar-la en una roda de premsa a la plaça de la Bòbila d’Esplugues de Llobregat, davant el Centre d’Atenció Primària (CAP) Can Vidalet. Aragonés ha exigit més recursos per a la sanitat, potenciar l’atenció primària i la comunitària, augmentar les plantilles i eliminar la precarietat dels treballadors, entre altres. Però més enllà del que considera que són mesures necessàries per “reactivar la salut del propi sistema sanitari català”, també ha reclamat canviar-ne el model perquè la sanitat catalana sigui “cent per cent pública”.

Font: ACN Imatge: @CUPEsplugues

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here