A la Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent en el torn de tarda han fet vaga 198 professionals mèdics i 63 professionals de la resta de la plantilla. Els serveis mínims continuen garantint l’assistència de tota l’atenció urgent

El primer dia de vaga convocat per diversos sindicats als centres sanitaris catalans s’ha desenvolupat sense incidències destacables. Els serveis mínims han garantit en tot moment l’atenció als dispositius urgents, que en el cas de l’atenció primària s’ofereix als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) i als punts d’atenció continuada (PAC). També ha funcionat amb normalitat el servei del Programa d’atenció domiciliària i equips de suport (PADES). La central de trucades de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha tingut la mateixa activitat que un dia normal.

Quant al seguiment, la vaga als centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha tingut un seguiment al torn de tarda (16h) en el personal mèdic d’un 48,42% i una afectació a la resta de la plantilla del 6,92%.

A la Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent, en el torn de tarda, han fet vaga 198 professionals mèdics i 63 professionals de la resta de la plantilla. En aquest torn han treballat 93 professionals mèdics i 714 persones de la resta de la plantilla. Els serveis mínims han estat coberts per 120 professionals mèdics i 304 professionals de la resta de la plantilla.

En el torn de matí, a la Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent han fet vaga 236 professionals mèdics i 69 de la resta de la plantilla en vaga; mentre que han treballat 200 professionals mèdics i 1.099 professionals de la resta de col·lectius.

El Departament de Treball ha difós les dades de seguiment de la vaga per part dels professionals mèdics i de la resta de la plantilla del torn de matí i del torn de tarda.

Negociacions per assolir un acord

Les negociacions per assolir un acord que desconvoqui l’aturada segueixen obertes. Des de les quatre de la tarda, s’està celebrant una reunió a la seu del Departament de Treball entre les parts implicades.

El director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, ha explicat avui algunes de les accions que es posen en marxa per afrontar els reptes de l’atenció primària. Entre la quarantena de mesures previstes, Argimon ha destacat la incorporació de 201 metges i metgesses de família per cobrir les necessitats actuals de plantilla i poder assolir l’objectiu d’un temps mig de visita de 12 minuts en una jornada diària d’assistència de 5 hores i 6 minuts.

Actualment, la institució té el pressupost necessari per poder-los contractar, però ara no hi ha aquest nombre de professionals a la borsa de treball de l’ICS. Per aquest motiu, i fins que no es trobin nous professionals, l’ICS proposarà que aquells professionals que ho vulguin podran augmentar el nombre de pacients que tingui assignats a canvi d’un increment de salari proporcional a aquest augment.

D’altra banda, l’organització també està posant en marxa altres mesures com la possibilitat de contractar professionals extracomunitaris que hagin fet la residència a Catalunya –una mesura aprovada la setmana passada pel Govern– i l’oferiment de la continuïtat laboral a professionals més grans de 65 anys, amb uns horaris i unes condicions adaptades.

La Direcció d’Atenció Primària (DAP) Costa de Ponent

La DAP Costa de Ponent ofereix serveis de salut de qualitat, resolutius i propers a la ciutadania a les comarques del Baix Llobregat, l’Alt Penedès i el Garraf, i a l’Hospitalet de Llobregat. Està formada per tres serveis d’atenció primària (SAP): Delta del Llobregat, Baix Llobregat Centre i Alt Penedès–Garraf–Nord. Inclou 70 centres d’atenció primària. Dona cobertura a més de 1,2 milions de persones de 68 municipis, d’una extensió total de 1.400 km2. La DAP Costa de Ponent, l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans formen la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’ICS.

Font: Generalitat de Catalunya

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here