Òmnium ha distribuït la primera fotografia dels líders independentistes des de la presó de Lledoners, des d’on Sànchez i Turull han expressat la seva decisió de fer una vaga de fam indefinida. 

Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Jordi Cuixart, Josep Turull i Jordi Rull apareixen junts a la fotografia que també han distribuït a les seves comptes personals de les xarxes socials. Tots els presos tenen un record especial per Dolors Bassa i Carme Forcadell, que compleixen presó preventiva en centres de dones.

L’entitat assegura que aquesta fotografia és un “missatge d’unitat i de serenor” per la proximitat del judici sobre el procés i que és l’inici d’una sèrie d’accions protesta per la inacció amb la que consideren que està actuant el Tribunal Constitucional.

https://twitter.com/junqueras/status/1068774652821028864

Segons el comunicat d’Òmnium, els presos han pogut distribuir la fotografia a través del Sistema d’Avaluació Motivacional (SAM) que avalua el dia a dia dels interns i la seva adaptació al centre penitenciari.

INICI D’UNA VAGA DE FAM

Una altra de les accions protesta serà una vaga de fam que, per ara, sembla que iniciaran únicament Jordi Sànchez i Josep Turull. L’exlíder de l’ANC i president de JxCat i el diputat de JxCat ja s’han adreçat als serveis penitenciaris per a informar de la seva decisió. No han determinat la durada de la vaga però sí els motius exactes pels que la inicien; pretenen denunciar les traves que el TC està posant per a que el seu cas no pugui arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) a Estrasburg. Per a que els presos polítics puguin apel·lar a Europa cal primer que totes les instàncies internes de l’Estat hagin pres una decisió; fa un any que el TC va acceptar estudiar els recursos d’empara tramesos pels presos polítics, però encara no n’ha resolt cap.

RODA DE PREMSA DE JORDI PINA I JAUME PADRÓS 

A les 11, Jordi Pina, advocat de Jordi Sánchez i Josep Turull i Jaume Padrós, doctor personal dels dos presos, han realitzat una roda de premsa. Jordi Pina ha llegit el comunicat que els dos presos han presentat on expressen que “Denunciem el bloqueig a la justícia europea que el Tribunal Constitucional ens imposa” i al·leguen que l’accés als tribunals és un dret que tothom té.

Asseguren que “la determinació per tenir un procés i uns judicis justos segueix més viva que mai” ja que el tribunal constitucional “imposa el bloqueig per accedir a la justícia europea” Al comunicat asseguren que, d’acord amb les dades oficials del TC, els recursos d’empara acceptats es mouen entre un 1% i un 1,5%, en el cas dels presentats pels presos en son el 100% però els han deixat “guardats en un calaix” A més, manifesten que, els recursos contra els escrits de presó provisional han de gaudir d’un estat preferent i ser resolts en 30 dies; els seus fa més d’un any que van transmetre’s.

Els dos presos polítics manifesten la seva confiança en el Tribunal Europeu i requereixen un “TC imparcial i diligent, que no obstaculitzi la defensa dels nostres drets” i afirmen que “No renunciarem mai a un judici just. No demanem al TC cap tracte de favor, però tampoc acceptem passivament cap discriminació ni dilació injustificada” Han assegurat que son conscients que com més s’endarrereix el seu accés a Europa, més s’endarrereix també la seva llibertat.

És per això que la protesta la fan “Amb una de les poques protestes legítimes que l’empresonament ens permet; la vaga de fam” Demanen que aquesta no alteri “l’esperit ni les trobades de celebració que aquestes dates comporten per la majoria de nosaltres” i agraeixen “la solidaritat de tots els que se senten interpel·lats en la defensa efectiva dels drets i les llibertats”

El comunicat finalitza amb “Junts i dignes per la llibertat

Seguidament ha parlat Jaume Padrós, doctor personals dels dos presos que han pres la decisió d’iniciar la vaga de fam. Ha expressat que durant la setmana passada va ser requerit pels dos presos i van expressar-li la seva voluntat. Segons Padrós, és una decisió “d’alta transcendència i potencial risc sever per la seva salut” i ha assegurat que “la decisió va ser raonada i lliure de coacció o altres pressions, va ser individual”

Ha expressat que la voluntat dels presos, és, de moment, de fer una vaga de fam indefinida i ha remarcat que “això no té precedents al nostre país” i que és “un fet absolutament nou”

És per aquest motiu, que s’ha encarregat una comissió d’experts presidida pel doctor Josep Tarés, per fer-ne el seguiment mèdic i analitzar com pot afectar a la salut dels presos aquesta situació. A més, la comissió documentarà als mitjans, a la ciutadania i als responsables polítics les obligacions ètiques dels metges que atendran als presos.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here