És la primera vegada a Catalunya que s’avalua els beneficis que suposa per a la salut de la població una actuació urbanística

El dia 7 de gener començaran les obres per recuperar l’accés de la ciutat a la llera del riu Llobregat i crear un espai cívic i per a l’ús ciutadà en aquest entorn natural.

Les obres tenen un període d’execució de sis mesos i un pressupost de 900.000 euros.

Un dels aspectes més destacats del projecte és que per primera vegada a Catalunya es farà un estudi per analitzar les millores que suposa per a la salut de les persones una actuació urbanística.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha mostrat el seu interès per aquest projecte i la directora de l’oficina regional de l’OMS, Monika Kosinska, ha visitat recentment la zona per conèixer de primera mà el projecte.

L’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, ha destacat que “l’objectiu és fer de l’àmbit fluvial un espai segur i accessible per als ciutadans on es puguin dur a terme pràctiques socials i saludables”.

La millora de l’entorn fluvial es farà des de la riera de Corbera i suposarà la continuïtat del parc de la Solana.

La iniciativa també preveu la millora dels tres accessos que hi ha per poder arribar al riu amb la instal·lació de més lluminositat i la neteja de la zona, a més de la millora dels camins.

Al nou espai conviuran vianants i bicicletes i s’instal·laran màquines per fer exercici.

A més, de millorar la connectivitat amb el parc de la Solana i amb la Font de l’Hermano, el projecte suposarà també l’adequació de la zona d’accés al cementiri, donar continuïtat entre la zona urbana i l’accés al riu per la riera del Palau, crear un camí paral·lel a l’autopista, ampliar l’aparcament i senyalitzar l’espai.

La nova zona serà accessible per a les persones amb mobilitat reduïda i l’actuació suposarà la recuperació i promoció de la flora i la fauna del riu creant un espai d’educació ambiental.

Està previst que les obres comencin el pròxim estiu i el període d’execució és de 8 mesos.

Millora per a la salut de les persones

La recuperació del riu Llobregat al seu pas per Sant Andreu de la Barca és el projecte que ha triat la Generalitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Diputació per avaluar per primera vegada a Catalunya la millora que suposa per a la salut de les persones una actuació urbanística.

Segons l’estudi inicial realitzat per la Generalitat, els principals problemes de salut crònics dels ciutadans de Sant Andreu de la Barca són les taxes elevades de colesterol, la hipertensió arterial i els trastorns d’ansietat, aspectes que també són els més freqüents al conjunt de Catalunya.

La recuperació de la llera del Llobregat pot contribuir a incrementar l’activitat física entre els ciutadans, que disposaran d’un nou espai de lleure, que vindria a augmentar l’autoestima reduint d’aquesta manera la depressió i l’ansietat; disminuir les malalties cardiovasculars, respiratòries i la sensació d’estrès.

Un altre dels aspectes positius seria la millora de la cohesió social i del teixit associatiu i la reducció de l’aïllament social.

Font: Ajuntament de Sant Andreu de la Barca

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here