L’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, ha fet públics aquest dimecres els resultats de l’enquesta d’imatge municipal 2018, amb l’objectiu de conèixer l’opinió general de la ciutadania sobre Sant Feliu, així com sobre la gestió i la política municipals. L’enquesta ha estat realitzada pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) entre el 12 i el 19 de novembre. S’ha fet, mitjançant telèfons fixes i mòbils, a 800 ciutadans i ciutadanes majors d’edat empadronats al municipi.

Més de la meitat de les persones enquestades valoren positivament la gestió municipal (cinc punts més que fa quatre anys i el valor més alt des de 2004), amb valoracions que arriben al 7 i gairebé tots els serveis milloren la nota i augmenta la satisfacció de viure a Sant Feliu.

En declaracions d’Àngels Pont, directora de GESOP, “l’enquesta evidencia una evolució positiva de la gestió municipal, la més alta dels darrers dotze anys. Pel que fa a les expectatives electorals, s’emmarquen dins de la tendència general dels partits, però falten sis mesos per a eleccions i la situació és complicada i volàtil.”

Per a l’alcalde, Jordi San José, “és una fotografia del Sant Feliu d’avui i de la percepció que té la ciutadania de la situació del municipi, que fa una valoració positiva de la gestió del govern d’esquerres.” També ha afegit que “això no treu que s’hagin de millorar qüestions com la seguretat, la percepció del soterrament, aspectes de la via pública.”

Satisfacció de viure a Sant Feliu

Fruït de les entrevistes es percep que la gran majoria de ciutadans i ciutadanes (supera el 85% i ronda el 90% entre els menors de 45 anys) estan satisfets de viure a Sant Feliu. Quatre de cada deu consideren que la ciutat ha millorat en el darrer any, mentre que una quarta part pensa que ha empitjorat. De cara al futur, més del 65% de les persones entrevistades es manté optimista i confia que la ciutat millorarà.

L’optimisme de cara al futur de la ciutat, creix. En aquest sentit es continuen destacant a l’alça la tranquil·litat, les bones comunicacions i la proximitat a Barcelona, essent els aspectes que la ciutadania destaca com a més positius del municipi.

Seguretat, soterrament i estat de la via pública, aspectes que preocupen

La seguretat és un tema que preocupa, tot i que el grau de preocupació varia segons els barris. No obstant, la valoració ciutadana de la Policia Local també augmenta respecte d’enquestes anteriors, situant-se en el 6,3 (0’4 dècimes d’augment respecte de 2014).

La no materialització del soterrament continua essent una de les preocupacions de la ciutadania, encara que l’enquesta manifesta un alt gran interès per participar del procés participatiu de transformació de la ciutat.

La majoria de persones enquestades cita temes relacionats amb l’estat de la via pública i neteja, que baixa una dècima. En canvi, la nota en espais verds i residus puja respecte de 2014.

Es redueixen de forma notable les mencions a la situació econòmica (manca de comerç, atur o els impostos).

Els bus urbà i els serveis a l’ocupació i per al jovent, els que més pugen

Sobre la gestió municipal, la ciutadania valora l’actuació de l’Ajuntament amb un 5,8 una nota mitjana, dos dècimes per sobre que fa quatre anys.

El bus urbà és el servei millor valorat amb un 7,3, seguit dels culturals (6,9) i de les escoles bressol (6,8). Pel que fa a la resta de serveis tots milloren la nota, excepte la neteja, que baixa una dècima respecte al 2014. Els serveis adreçats al jovent i a la promoció de l’ocupació són els que augmenten en satisfacció amb un 0,9 i un 0,7, respectivament. També ho fan la Policia Local i els serveis a la gent gran, amb un 0,4. La majoria també valora positivament les mesures de Tarifació Social.

Així, respecte de fa quatre anys millora la percepció de les persones entrevistades amb temes com la transparència, la tarifació social, la contaminació o els sorolls.  

Valoració de la gestió municipal per àmbits

Política municipal

En relació a les polítiques municipals, una quarta part dels enquestats sap dir espontàniament que el govern està format per una coalició entre ICV-EUiA i PSC, mentre que una quarta cita només la formació ecosocialista.

Sobre la valoració que fan els santfeliuencs i santfeliuenques sobre l’alcalde, Jordi San José, se li dona una nota mitjana de 6. Quant a la resta de líders polítics, la més ben valorada entre les persones que els coneixen és Lidia Muñoz (Sant Feliu en Comú) amb un 6,3, seguida de Jaume Manyoses (PDeCAT) amb 6,2; Oriol Bossa (ERC) amb 6 i Lourdes Borrell (PSC) amb 5,6 punts.

Com líders més coneguts apareixen Lourdes Borrell amb un 70,8; Juan Antonio Vázquez amb un 61; i Lidia Muñoz amb un 38,6.

Pel que fa a les expectatives electorals, en l’actual context polític general i en permanent transformació, Sant Feliu en Comú (fins ara ICV-EUiA) tornaria a guanyar avui les eleccions locals amb un resultat similar o superior al dels comicis de 2015, seguit del PSC, ERC continuaria com a tercera força, seguit de Cs, PDeCAT, Veïns i PP.

La contractació de l’enquesta, adjudicada al Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) mitjançant una contractació menor amb pública concurrència; ha tingut un cost de 15.596,90 euros (IVA inclòs).

Estimació de vots a les eleccions municipals

 Podeu consultar aquí l’enquesta completa.

Font: Ajuntament de Sant Feliu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here