El Centre d’Estudis Comarcal del Baix Llobregat juntament amb CCOO Baix Llobregat i l’Associació per a la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat han organitzat al Centre Cívic Mas Lluí de Sant Feliu de Llobregat dues exposicions que tenen la guerra com a fil conductor però que parlen sobre l’apoderament de les dones per a conquerir i mantenir un espai de vida i de confort en mig de la desolació.

Actualment, amb la crisi de les persones refugiades, aquestes exposicions estableixen un espectacular paral·lelisme amb la història recent i amb les experiències de la vida de milers de persones que van haver d’exiliar-se l’any 1939.

La maternitat d’Elna

La maternitat d’Elna va ser una institució humanitària per a ajudar a les dones, sobretot exiliades, que estaven embarassades. Va ser fundada l’any 1939 per la suïssa Elisabeth Eidenbenz i estava situada al terme comunal d’Elna. Allà hi van néixer uns 600 nens i nenes, tots fills de les refugiades a causa de la Guerra Civil espanyola que hi eren traslladades des dels camps de concentració del sud de França. Va funcionar fins a l’any 1944, que va ser tancada durant l’ocupació nazi de França.

L’exili espanyol republicà

L’exili espanyol republicà durant la Guerra Civil i la immediata postguerra va portar més de 440.000 persones cap a França l’any 1939, on una gran majoria van acabar tancats en camps d’internament i van veure agreujada la seva situació per l’eclosió de la Segona Guerra Mundial. Gairebé la meitat de totes aquestes persones van acabar en un exili “permanent”, és a dir, no van tornar mai al seu lloc d’origen. Molts d’altres van fugir també cap a Mèxic, Argentina i altres països de Llatinoamèrica, o cap a la URSS, EEUU i Regne Unit

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here