L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha iniciat aquest passat dilluns 25 de març els treballs de condicionament de les platges metropolitanes per a la temporada de bany.

La llaurada de les platges és l’operació que inicia la temporada de bany, una tasca feta amb tractors que arrosseguen grans arades que remouen i regiren la sorra fins a 50cm de profunditat per a facilitar que s’airegi i que els raigs de sol hi penetrin per a potenciar l’acció desinfectant. Alhora, també es retiren les restes soterrades aportades pels temporals de l’hivern per aconseguir un grau òptim de salubritat de cara a la temporada de calor.

Abans d’aquest procés, es fa un garbellament previ per retirar residus que hi pugui haver en els 10cm superficials i que no siguin barrejats amb la sorra. Un dia després de llaurar, els tractors garbellen per regular i deixar la sorra apunt per la temporada de bany. El garbellament és una feina que es fa durant tot l’any, però quan s’apropa la temporada de bany s’intensifiquen fins a ser una feina diària durant la temporada alta (1 de juny al 30 de setembre)

Posteriorment es passaran també per les platges màquines electroimant per separar elements metàl·lics de la sorra i retirar elements perillosos com claus, hams o ferro rovellat.

Noves exigències en el manteniment litoral

Darrerament, a causa de les variacions climàtiques, han augmentat els temporals marítims d’hivern. És per això que és necessari en molts casos, a més de netejar la sorra, anivellar-la i redistribuir-la, així com substituir el mobiliari que queda malmès.

Al llarg d’aquest hivern a causa dels temporals s’han hagut de substituir 40 passeres, és a dir 132 metres lineals, i 10 papereres. També han quedat malmeses 6 dutxes i alguns pals de bandera i de senyalització.

Novetats de la temporada

Aquest 2019 continua la millora i la renovació d’equipaments. Es col·locaran 298 passeres, que suposen prop de 980 metres. Es tracta d’un nou model adaptat al trànsit de persones amb mobilitat reduïda. També se substituirà una part de bases de fusta de les dutxes, es renovaran plataformes d’accés i es milloraran els jocs infantils. S’instal·laran 6 noves dutxes i rentapeus, i s’implantaran nous aparcabicicletes

Pel que fa a les zones dunars, s’han dut  a terme les següents tasques: Reforç i creació de noves dunes, renovació i increment dels tancaments amb pal i corda de les zones dunars, s’han senyalitzat els perímetres de protecció de tancament dunar amb 1.000 elements informatius, renovació de cobertes denses de plantes invasores per afavorir la cria del corriol camanegre i s’han plantat  espècies psammòfiles, pròpies dels sistemes dunars.

 

Font: AMB

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here