El cooperativisme i l’economia social han deixat de ser una alternativa només per a persones militants de l’alternativitat i han passat a ser una realitat en el dia a dia de molts catalans i catalanes per a resoldre necessitats i serveis.

De fet més del 10% de la població activa a Catalunya ja té feina en el sector de l’economia social, que aporta el 8% del PIB català. El nombre de cooperatives noves no para de créixer i només durant el 2018 van ser 210 les cooperatives creades a tot el territori.

Qualsevol dels productes i serveis que consumim o necessitem, tenen avui oferta des d’empreses socials i més en un territori com el Baix Llobregat on trobem des de cooperatives agràries a industrials, des de cooperatives d’habitatge a tot tipus de consum i serveis.

Tenim més de 115 cooperatives a la nostra comarca, de les quals, més d’un terç concentrades entre Sant Boi, El Prat i Molins de Rei. Gairebé dos terços són cooperatives de treball, aquelles en les que les persones que hi treballen són a l’hora les propietàries de l’empresa i totes, empreses amb valors. Empreses que inverteix en el capital humà, que funcionen democràticament en la seva presa de decisions i on el benefici reverteix en les persones, siguin treballadores o consumidores i també en el propi territori.

Aquest és precisament el valor afegit de les empreses socials, la seva voluntat de transformació social. No només fan una activitat econòmica sinó que la fan amb vocació de millorar la vida de les persones que s’ho veuen involucrades, de deixar una petjada positiva en tota la cadena de l’activitat i d’incidir en canviar les desigualtats, iniquitats o ineficiències econòmiques, socials o ambientals.

La Cooperativa Obrera de Viviendas, és una d’aquestes cooperatives. És una cooperativa d’habitatge del Prat de Llobregat fundada al 1962 que conjuntament amb ElBaix.cat a partir d’ara tenim la modesta intenció d’oferir informació i propostes per a conèixer el cooperativisme de més a prop des d’aquest racó digital!

Dolors Camats, Directora de la Cooperativa Obrera de Viviendas del Prat de Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here