Una reproducció fidedigna i a escala real de la desapareguda font que l’arquitecte català va construir a la Casa Vicens, que avui és Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, ha estat reconstruïda dins el pla de renovació de l’oferta museística del Museu de les Aigües de Cornellà.

 La desapareguda cascada que Antoni Gaudí va construir a la Casa Vicens de Barcelona ha estat reconstruïda al jardí del Museu de les Aigües de Cornellà de Llobregat. Se n’ha fet una reproducció fidedigna i a escala real, tal i com la que hi havia a la Casa Vicens del barri de Gràcia, que va ser el primer gran projecte de l’arquitecte.

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Aigua els primers visitants van poder visitar aquesta gran obra arquitectònica que ja està oberta a tot el públic.

La reconstrucció d’aquesta obra modernista està emmarcada en el compromís de la Fundació Agbar amb el coneixement i la divulgació del patrimoni de l’aigua. Eduard Pallejà, director de la Fundació Agbar va explicar “s’ha emprès un esforç de recuperació d’un seguit d’obres que enriquiran els espais del Museu de les Aigües, un entorn que ja és per ell mateix història viva amb el llegat centenari i modernista de la Central Cornellà i dels seus pous d’extracció”.

La directora del Museu de les Aigües, Sònia Hernández, va expressar que “la reconstrucció d’aquesta cascada té un gran atractiu, ja que recupera un obra desapareguda d’Antoni Gaudí, alhora que representa un gran repte per la voluntat de rigor que s’ha imposat alhora de fer possible aquest projecte”.

Els visitants del Museu podran descobrir una obra desapareguda genuïnament gaudiniana, que dona a conèixer un registre diferent de l’arquitectura de l’autor. Aquesta cascada contribueix a fomentar encara més la singularitat del Museu, que es troba dins d’un recinte en patrimoni industrial modernista obra d’Amargós i Samaranch, i conviu amb una central de bombeig en funcionament, responsable d’impulsar el 50% d’aigua que es consumeix a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

La reconstrucció és completament fidedigna a l’original, perquè manté les mateixes dimensions i està realitzada a partir de les mateixes tècniques i materials utilitzats originalment durant el projecte de creació al jardí de Casa Vicens. Està construïda a partir de 27.000 maons i 3.000 rajoles. Té un arc parabòlic sobre el qual hi ha un pas interior i a dalt dos pilars situats en cada extrem. S’ha dut a terme en sis mesos, temps rècord tenint en compte la complexitat del projecte. Alhora per constuir-ho s’ha tingut en compte diferents criteris de sostenibilitat. Incorpora un circuit tancat d’aigua que n’evita el malbaratament i així l’aigua que brolla de l’arc és permanentment reciclada.

Daniel Giralt-Miracle, historiador i crític especialista en Gaudí, responsable del projecte, va afirmar que “Per dur a terme aquesta tasca, es van localitzar fotografies, i plànols de la cascada projectada per Gaudí per la Casa Vicens”. Aquesta cascada, una de les anomenades obres de “Gaudí invisible”, ha pogut ser reconstruïda tot i haver estat enderrocada gràcies a les noves possibilitats que ha donat la informàtica.

 

Font: Museu de les Aigües

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here