En un acte a la capital del Baix Llobregat en commemoració del 14 d’abril, dia de la república, Joan Mena va retreure a ERC que sempre que pot triar “s’assegui al costat del PDeCAT i la dreta catalana“, mentre la candidata a alcaldessa de Sant Feliu, Lídia Muñoz, va voler recordar el dolor que suposa la violència masclista i la necessitat de sumar tots els recursos i les voluntats per “acabar d’una vegada per totes amb aquesta xacra”

  • El candidat d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, es va negar a “acceptar lliçons de republicanisme” de JxCat i ERC o, com ell els va anomenar, “els hereus del 3% i qui governa amb ells”.
  • En un acte de campanya a Sant Feliu de Llobregat, Asens va carregar durament contra els independentistes i els va retreure que “pujar les taxes universitàries, els preus dels lloguers o no incrementar impostos a grans fortunes no és ser republicà”.

“En Comú Podem és el vot útil del republicanisme”, va dir ahir el candidat a les eleccions generals, Jaume Asens, a l’acte celebrat a Sant Feliu de Llobregat en el dia de l’aniversari de la proclamació de la II República, davant de les més de 200 persones que es van aplegar a la Plaça Lluís Companys. “És important anar al Congrés a protestar, però és des del Govern des d’on es canvien les coses; nosaltres representem el republicanisme efectiu, el que li canvia la vida a la gent, davant del de proclames buides”, va afirmar en referència als partits que diuen voler anar al Congrés a bloquejar la governabilitat.

En aquest sentit, va preguntatr a ERC: “no sentiu vergonya de portar a les vostres sigles el nom de la República i formar part del Govern que té les taxes universitàries més altes d’Europa? No us fa vergonya governar amb els del 3%? No us fa vergonya no haver revertit les retallades de Mas?”. Asens, que no vol “ni una lliçó de republicanisme dels que van de la mà amb els del 3%”, va afirmar que ser republicà és lluitar per acabar amb les portes giratòries, apujar els impostos als rics i abaixar les taxes universitàries, entre moltes altres coses. Per això, va anunciar que una de les primeres mesures que s’impulsaràn quan En Comú Podem arribi al govern serà abaixar les taxes universitàries fins aconseguir la gratuïtat.

Per la seva part, la número 2 per Barcelona, Aina Vidal, va afirmar que els treballadors i treballadores d’aquest país han de poder accedir a una vellesa digna: “El problema no són les pensions, el problema és el repartiment de la riquesa perquè alguns es fiquen a la butxaca diners que són nostres”, va denunciar abans de recriminar al Govern de Pedro Sánchez que no hagi tirat endavant el decret per revaloritzar les pensions.

Vidal va afirmar que “hi ha una generació sencera que creu que no tindrà una pensió pública i que no espera res de les institucions”. Per això, va dir, és tan important “restablir un contracte social just, feminista i ecologista”. “Estem fartes que ens assassinin pel fet de ser dones, no acceptarem que ens qüestionin el dret al nostre propi cos i que ens diguin a qui i com hem d’estimar”. La número 2 per Barcelona va remarcar que En Comú Podem és “l’única força per revertir aquestes realitats perquè “el PSOE no té capacitat ni voluntat per modernitza aquest país”.

A l’acte al Baix Llobregat també hi va participar el número 5 per Barcelona, Joan Mena; la candidata del Baix Llobregat, la jove Esther García; el candidat a l’alcaldia de Sant Vicenç dels Horts, Jordi Gil; i la candidata a alcaldessa de Sant Feliu, Lídia Muñoz.

Jordi Gil, coordinador comarcal d’ICV i candidat a alcalde de Sant Vicenç dels Horts per Sant Vicenç en Comú, va voler recorda l’èxit que significa que el Consell de Ministres aprovés el soterrament divendres passat per una ciutat com Sant Feliu. “Després de tant temps de lluita i reivindicació, vivim una època de canvi. Les polítiques neoliberals dutes a terme pels diferents governs de dretes, de tots els governs de dretes, els de la Unió europea, els de l’Estat i els de Catalunya, ens han dut a un escenari de precarietat, tant laboral com social. Un escenari ple de desigualtats, on l’estat del benestar, les pensions dels nostres avis, el sistema sanitari públic o l’educació pública, per exemple. Tot allò que tant ens ha costat aconseguir, està en perill” va sentenciar Gil.

Per la seva banda, l’Esther García, candidata pratenca i la persona més jove de la candidatura, va parlar de les necessitats del jovent, de les feines precàries, les taxes universitàries i la emancipació juvenil, i va defensar polítiques públiques per a garantir els drets de les persones joves.

Posteriorment, la candidata a l’alcaldia de Sant Feliu en Comú Podem, Lídia Muñoz, que va obrir el torn d’intervencions de la tarda, va fer un emotiu discurs contra la violència masclista, recordant que per a la ciutat de Sant Feliu, el 14 d’abril havia canviat de significat al coincidir fa tres anys amb l’assassinat masclista “d’una una conciutadana, veïna i amiga. El 14 d’abril de fa 3 anys aquesta violencia masclista que alguns neguen, o minimitzen, assassinava a Sant Feliu. I per a nosaltres mai tornarà a ser el mateix, ni humanament ni com a societat”, va explicar Muñoz.

“Vam conèixer la pitjor cara de la violència masclista, que cada dia cosifica, maltracta, viola i assassina al nostre país. I avui no vull parlar de cap altra cosa, que d’això”, va sentenciar la candidata de Sant Feliu en Comú Podem.

Finalment, en la seva intervenció, Joan Mena va defensar la feina feta al Congrés a la darrera legislatura. Així, va recordar que el 2016 En Comú Podem es va presentar amb tres compromisos concrets. “El primer”, va dir, “era trencar el bipartidisme, i ho hem fet”. “El segon compromís va ser governar per la gent, i vam aconseguir un acord de pressupostos que incloïa mesures com la pujada del Salari Mínim Interprofessional a 900 euros”, ha continuat. I per últim: “ens vam presentar dient que faríem fora al govern corrupte de Rajoy, i ho vam fer amb una moció de censura que ni el PSOE es creia”. Tots els compromisos acomplerts, va dir Mena, fan d’En Comú Podem l’única garantia que després del 28A hi hagi un govern progressista a l’Estat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here