Justícia i Afers Socials portaran la modificació al Parlament perquè les persones que pateixin abusos emocionals dels seus fills puguin retirar-los el dret a la llegítima

La Conselleria de Justícia està preparant un avantprojecte de llei que permetrà desheretar els fills que maltractin psicològicament els seus pares. Es tracta de canviar el Codi Civil Català en matèria d’herències perquè l’actual motiu de “maltractament greu” per impedir el dret a la llegítima també inclogui el maltractament psicològic. D’aquesta manera, els pares maltractats o abusats emocionalment, podran treure del testament els fills abusadors, fins i tot en el 25% de la part que legalment els correspondria.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha explicat que l’actual Codi Civil contempla el maltractament greu com a motiu d’exclusió dels fills en l’herència, però això provoca “ambigüitat” i els jutges només solen considerar el maltractament com a greu quan són agressions físiques. Per això, davant de la “invisibilitat” i “silenciament” de l’abús psicològic, es vol “acabar amb la impunitat” i “empoderar” les víctimes, sobretot gent gran i dependent, perquè davant de notari puguin desheretar els seus fills.

Aquests hauran de demostrar que no han practicat maltractament psicològic als seus progenitors.L’avantprojecte de llei, que encara s’ha d’aprovar al Consell Executiu, també proposarà que en cas d’absència de fills, la llei només reservarà una vuitena part dels béns per a cadascun dels ascendents del testador. Això significa que, a diferència d’ara, si un dels progenitors ha mort, l’altre només tindrà dret a la meitat de la llegítima, i no a la seva totalitat. El temps per a la reclamació de la llegítima també s’escurçarà dels deu als quatre anys.

La llegítima és la part de l’herència que llevat de les excepcions previstes a la llei queda reservada als fills o descendents, i en el seu defecte, els pares. El Codi Civil de Catalunya diu que aquesta part és el 25% del total, que s’ha de repartir obligatòriament a parts iguals entre els hereus. La resta està a disposició del testador.

En declaracions a la premsa, Capella ha dit que “sense respecte als pares no hi ha dignitat” i per tant els fills que maltractin els seus progenitors “han de saber que perdran el dret a la llegítima i no tocaran ni un euro de l’herència”. “No es pot banalitzar cap maltractament”, ha conclòs.

Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha dit que cal millorar la detecció dels maltractaments psicològics i empoderar la gent gran perquè s’atreveixin a denunciar els fills, i espera que aquesta futura legislació “dissuadeixi” els possibles maltractadors. Segons la Generalitat, els maltractaments psicològics són el 44% del total de maltractaments, seguits de les negligències, un 29% del total, els abusos patrimonials, 15%, i els físics, 12%. En la meitat dels casos, els autors dels abusos són els fills o altres familiars, però només un de cada deu maltractaments psicològics familiars es denuncien, degut a la por a les represàlies, vergonya, sentiment de culpa per la dependència o el vincle emocional amb els autors.

Tot i que a Catalunya hi ha 1,4 milions de persones majors de 65 anys, els Mossos només reben anualment un miler de denúncies per suposats maltractaments a persones grans. Capella i El Homrani ho han explicat a desenes d’avis durant una visita al centre cívic del barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here