Ø L’Observatori Metropolità de l’Energia monitoritzarà, en una primera fase, els indicadors de consum energètic d’onze municipis, amb més de 7.000 punts de subministrament elèctric

Ø També està previst posar en marxa el Portal Energètic Ciutadà, un web d’accés obert dirigit a la ciutadania, per visibilitzar les polítiques que s’estan duent a terme, com les de pobresa energètica

L’AMB ha aprovat, per mitjà del Consell Metropolità, posar en marxa l’Observatori Metropolità de l’Energia: una plataforma digital innovadora, que aglutinarà informació dels sistemes de gestió energètica dels 36 municipis de l’àrea metropolitana, en un únic entorn de visualització i anàlisi conjunta de dades.

La nova plataforma, en una primera fase integrarà la informació energètica d’11 municipis metropolitans: més de 7.000 punts de subministrament energètic, corresponents a més de 2.000 edificis i 3.500 quadres d’enllumenat. Des de l’aplicació es podrà accedir a dades de balanços, indicadors de consum i emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) a escala municipal, i de cadascun dels edificis i quadres.

Els municipis podran accedir-hi per comparar les bones pràctiques del seu parc d’edificis amb el de la resta de poblacions, així com dels indicadors globals d’eficiència energètica del conjunt de l’administració local. Aquestes funcionalitats fan de l’Observatori una iniciativa de comptabilitat energètica municipal vinculada a millorar la transparència pel que fa a les dades que els ciutadans poden consultar.

Informació a la ciutadania

Juntament amb l’Observatori, està previst posar en marxa el Portal Energètic Ciutadà, un web d’accés obert que, per primera vegada, explicarà a la ciutadania metropolitana la factura i el consum energètic dels seus municipis. També donarà visibilitat a algunes de les polítiques que estiguin duent a terme l’AMB i els ajuntaments, com ara les de pobresa energètica. D’aquesta manera es reforça la transparència i la rendició de comptes de les polítiques públiques a la ciutadania.

El portal també està ideat com una eina de sensibilització de la ciutadania en relació amb l’estalvi energètic i l’ús racional de l’energia, tant a les llars com en equipaments públics (centres esportius, escoles…) i promou l’estratègia de transició energètica que l’AMB està impulsant amb el seu Pla clima i energia 2030.

La primera fase del projecte garanteix l’adhesió dels ajuntaments i la construcció de l’arquitectura del sistema. En una fase posterior, es generaran els indicadors i es publicarà i difondrà el portal telemàtic.

Els 11 municipis participants en aquesta fase del projecte són Begues, Castellbisbal, Corbera de Llobregat, La Palma de Cervelló, el Papiol, Ripollet, Sant Adrià del Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Torrelles de Llobregat. La resta de municipis metropolitans ja disposen d’algun tipus de sistema de comptabilitat i, per tant, es preveu que s’integrin a l’Observatori en un fase posterior, conjuntament amb els 11 municipis on actualment s’estan instal·lant els sistemes de comptabilitat energètica.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here