Catalunya en Comú del Baix Llobregat proposa la creació d’un ens liderat per institucions i UPC per desenvolupar estratègies de recerca i coneixement en els municipis de la comarca

Ahir dijous l’organització comarcal de Catalunya en Comú va visitar el Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels, i es va poder reunir amb José Manuel Yúfera, delegat del rector al Campus i amb Dolors Mateu, gerent de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). Durant aquesta trobada es van repassar diferents experiències de col·laboració entre universitat i administració local ja existents arreu del territori del Baix Llobregat i es van discutir diferents oportunitats de col·laboració futura per donar resposta als reptes socials, econòmics i mediambientals de la comarca.

Articular complicitats estratègiques entre universitat i territori és un dels reptes pendents de la nostra comarca. Els reptes de futur necessiten fer realitat la quàdruple hèlix, l’articulació de ciutadania, sector econòmic (empreses, cooperatives, patronals, etc.), centres de coneixement i de recerca i administracions públiques.

En aquest sentit Yúfera va assenyalar “la dificultat existent per conciliar les funcions encomanades a la Universitat, que bàsicament passen per la recerca i la docència, amb la necessària presència i coresponsabilitat amb els reptes que sorgeixen del territori”. De la mateixa manera creu que “és imprescindible que es formalitzi dins els encàrrecs que l’administració competent fa a la universitat, la presència d’aquesta en la col·laboració per la presa de decisions estratègiques de futur, així com una normalització de la quotidiana col·laboració que una universitat pública te i ha de tenir amb el teixit econòmic, social i institucional que l’envolta. Una presència que ha de ser continua, constant i des de diversos punts de vista”.

Candela López, coordinadora de Catalunya en Comú i candidata a l’alcaldia de Castelldefels (ciutat que compta amb el campus del Baix Llobregat de la UPC) va posar de relleu la necessitat d’institucionalitzar la col·laboració amb la universitat a través d’un Consell de Ciutat Universitària i del Coneixement de Castelldefels que ajudi a la coordinació dels diferents projectes existents, la creació de noves oportunitats de treball conjunt i la seva visibilitat i la introducció progressiva de projectes basats en el coneixement. Però també ha posat èmfasi en la necessitat de generar un Consorci Metropolità “que sigui capaç d’articular la quàdruple hèlix com a mètode d’abordatge dels reptes de futur del nostre territori, apostant per solucions justes, valentes, ecològiques i democràtiques, solucions que permetin un fluxe de coneixement i intercanvi entre els diferents actors estratègics”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here