L’últim ple municipal ordinari del mandat, celebrat el dijous 25 d’abril a la capital del Baic Llobregat, va aprovar per unanimitat concedir la Medalla de la Ciutat al primer alcalde electe de Sant Feliu en la recuperada democràcia de 1979, Francesc Baltasar i Albesa

El guardó, reconeixement que premia els ciutadans i ciutadanes de Sant Feliu que contribueixen al progrés moral o material del municipi o al seu prestigi, li serà lliurat en el marc d’un acte públic que se celebrarà aquest dijous 6 de juny a la Sala Ibèria.

En la cerimònia, conduïda pel periodista santfeliuenc Joan Salvat, també es commemoraran els 40 anys d’ajuntaments democràtics, i comptarà amb la participació de personalitats rellevants del món de la comunicació, la cultura i la política com els també periodistes Francesc Escribano i Jordi Juan, la historiadora Carme Sanmartí o l’exdiputada al Congrés, Carme Solsona.

Una vida marcada pel servei públic en clau santfeliuenca

Amb la concessió de la Medalla de la Ciutat es vol reconèixer la bona feina i la constància de Francesc Baltasar en la consolidació del Sant Feliu actual, inclosa la seva lluita incansable per la consecució del soterrament de la via fèrria. En paraules de Baltasar, “l’alcaldia té una cosa molt dura, i és que és un servei permanent, 365 dies l’any i 24 hores. Però també té una cosa impagable, que és la possibilitat de resoldre un problema desprès de planificar-lo, fer un projecte, pressupostar-lo, executar-lo i inaugurar-lo. Això no existeix en cap altre àmbit de l’administració”.

De formació periodista, Baltasar va ingressar al clandestí Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) el 1970, partit del que va ser secretari general a la comarca del Baix Llobregat entre 1974 i 1979. Paral·lelament va treballar de periodista al Grupo Mundo fins al 1979 quan, amb tan sols 29 anys, va ser escollit alcalde de Sant Feliu de Llobregat,en les primeres eleccions municipals després de la dictadura franquista, fins que va deixar l’alcaldia l’any 2000.

Amb l’entrada d’Iniciativa per Catalunya Verds al primer Govern tripartit de la Generalitat, Baltasar va ser designat secretari general del departament de Relacions Institucionals i Participació que va dirigir Joan Saura. El 20 d’abril de 2006 el president de la Generalitat Pasqual Maragall va nomenar Francesc Baltasar com a Conseller de Medi Ambient i Habitatge.

Francesc Baltasar serà el novè santfeliuenc distingit amb la Medalla de la ciutat. L’Ajuntament de Sant Feliu ha atorgat fins ara aquest guardó a nou ciutadans i ciutadanes: Pere Dot (1971), Llorenç Sans (1989), Joana Raspall (1993), Josep Pons (1997), Josep Gaspà (2005), Joaquim Hernández (2006), Juan Carlos Navarro (2011), i Agustí Vilar (2014).

Imatge de portada: visió de l’acte de presa de possessió del primer consistori democràtic després del franquisme, a la sala de plens de l’Ajuntament, amb motiu de les eleccions municipals de març de 1979. 23 d’abril de 1979. Fotògraf: Desconegut. ACBL Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. Fons de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Font: Ajuntament de Sant Feliu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here