Ø En aquesta 2a edició hi han participat 200 persones més que l’any passat, xifra que suposa un creixement de gairebé un 20%

Ø S’han trobat unes 40 espècies de fauna protegides, majoritàriament ocells. Algunes d’elles a diversos indrets del Baix Llobregat, com la platja de Castelldefels o al Parc de la Torre-Roja de Viladecans

El diumenge 26 de maig l’AMB, en col·laboració amb els ajuntaments metropolitans, va organitzar el 2n BioBlitz Metropolità a la xarxa de parcs i platges Una jornada de ciència ciutadana amb rècord de participació: 1.400 persones s’han posat a la pell dels científics i han fet més de 1.300 observacions de fauna.

Aquest recompte ha servit per identificar 119 espècies de fauna diferents, 40 de les quals són protegides. Pel que fa a la flora, s’han recomptat 64 espècies diferents, 53 de les quals són herbàcies i 13 corresponen a arbres i arbustos. Aquests indicadors reflecteixen la bona salut de la biodiversitat urbana a la metròpolis de Barcelona, un territori que té més del 50% d’espais naturals.

És l’única cita anual en què totes les Jugatecambientals de l’AMB fan activitats simultàniament i aconsegueixen captivar una gran quantitat de públic, especialment infants i famílies. L’oferta lúdica ha comptat amb una quarantena de propostes molt diverses, i l’enfocament dels censos d’espècies s’ha adaptat a les particularitats de cada espai natural.

Per exemple, s’ha fet identificació d’ocells a Can Mercader, al Botànic Històric, a Can Rigal i a la platja de Castelldefels. També ha estat rellevant l’inventari de papallones al Turonet i al parc de Can Lluc, així com l’anellament científic al parc de la Torre-Roja, o diferents observacions d’invertebrats a la platja de Montgat o al parc de les Palmeres.

Un bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que té l’objectiu principal de fer recompte d’espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori. Es pretén que la gent visqui en primera persona la feina de camp que fan els científics i, alhora, acostar el coneixement científic a la societat d’una manera senzilla, didàctica i pedagògica, a través de l’experimentació. Es tracta d’un aprenentatge que situa les persones al centre, en el qual nens i adults se senten involucrats i recullen informació que a posteriori pot ser molt útil per a investigacions científiques.

El bioblitz ofereix una visió sorprenent de la biodiversitat urbana que passa desapercebuda dins la realitat quotidiana dels habitants metropolitans. Aquest esdeveniment posa en valor els parcs i les platges com a elements clau de la infraestructura verda metropolitana, que juga una funció vital en la preservació de la biodiversitat.

En aquest sentit, totes les dades obtingudes durant aquesta jornada s’han bolcat a les plataformes Ornitho i/o Ocells del Jardí de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), i també han quedat recollides al web de l’AMB a través del visor de fauna: http://amb.ico-apps.org/amb.

Els resultats obtinguts s’utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l’evolució dels sistemes dunars.

El BioBlitz Metropolità s’emmarca dins del Pla de millora de la biodiversitat de l’AMB: un projecte que recopila un total de 48 actuacions als parcs i a les platges metropolitans. Es tracta d’un conjunt de solucions basades en la natura i integrades dins la gestió i el manteniment d’aquests espais oberts, amb l’objectiu d’augmentar la biodiversitat a la metròpolis de Barcelona i millorar la qualitat de vida i la salut de les persones. Aquest document contempla un apartat destinat a l’educació ambiental i la ciència i participació ciutadana.

El BioBlitz, present a les xarxes socials

A banda de les plataformes Ornitho, Ocells del Jardí de l’Institut Català d’Ornitologia i del visor de fauna de l’AMB, els participants han estat molt actius a les xarxes socials, especialment a Twitter i a l’Instagram. Les etiquetes #BioblitzAMB, #BioblitzMetropolità, #CiènciaCiutadana i #JugatecambientalAMB han recopilat desenes d’imatges d’espècies a diferents punts de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Font: AMB

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here