El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha fet una crida als joves a afiliar-se al sindicat per acabar així amb la bretxa generacional que l’organització pateix

En el marc de l’Escola de Joves que han celebrat aquest cap de setmana a El Prat de Llobregat, Pacheco ha explicat que amb la crisi econòmica molts joves no es van poder incorporar al món laboral, fet que va impossibilitar que s’afiliessin a cap sindicat. “És una dècada negra per al món del treball”, ha lamentat Pacheco, que ha animat els joves de les seves files a revertir aquesta “ruptura generacional”. Durant la trentena edició de l’Escola de Joves del sindicat el seu Secretari Confederal de Joventut i Noves Realitats del Treball, Carlos Gutiérrez, ha destacat que l’objectiu de l’organització és “relegitimar-se socialment”, tasca que ha encomanat als joves afiliats.

Pacheco ha destacat la importància de l’afiliació jove al sindicat per la manca de simpatitzants de tota una generació durant deu anys, segons diagnostica, i ha advertit que no es poden “permetre el luxe” d’esperar que la tendència s’equilibri de manera natural. “El sindicat no podrà subsistir amb una bretxa de deu anys”, ha alertat.En aquest sentit, Gutiérrez ha explicat que els joves ja no s’apropen al sindicat segons els “mètodes clàssics”, organitzant-se a la secció sindical del seu lloc de treball, i és en gran part perquè molts joves tendeixen a formes de treball ‘uberitzades’, fet que fa que se’n dificulti l’afiliació.

Tot i això, el secretari de Joventut sí que ha proposat l’obertura d’espais territorials d’organització, que facilitarien un contacte més directe amb els nous treballadors.En relació a la ‘uberització’ i a les noves formes de treball, Pacheco ha apuntat que dels prop de 3,5 milions de catalans considerats població activa, un milió ha declarat percebre ingressos per treball a través d’internet -encara que ha matisat que dins d’aquests càlculs també s’hi inclouria els ingressos en plataformes de compravenda com Wallapop, per exemple-.

Així, ha alertat sobre la batalla davant dels nous models de negoci de l’anomenada economia de plataforma, i ha reivindicat el paper dels sindicats en aquestes noves situacions. “És un repte a afrontar com a organització”, ha afegit Gutiérrez.Gutiérrez, que ha insistit en la relegitimació del sindicat, ha reivindicat la vocació de CCOO per a ser “útils” a les persones treballadores, i ha assegurat que “el caràcter audaç” dels joves és clau perquè el sindicat “torni amb força”.

També ha apostat per això Pachecho, que ha indicat que la utilitat de l’escola de formació és que es tracta d’un espai de debat i de reflexió conjunta i col·lectiva sobre les noves realitat de precarització. Tot i això, allò que Pacheco ha considerat més rellevant és que s’ha convertit en un punt de trobada perquè els participants vegin que arreu del territori es pateix la mateixa precarietat i se’n pugui fer una anàlisi i una diagnosi compartides.Pacheco, que ha estat l’encarregat de cloure l’escola, ha apuntat com un dels reptes del sindicat l’enfortiment en clau juvenil, i ha apostat per “un major apoderament, capacitació i presència” dels joves dins l’organització. “Així garantirem la supervivència dinàmica, efectiva i útil del primer sindicat del país”, ha acabat.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here