Viladecans està d’estrena! Arriba el projecte “Testimonis del Clima” que recull la memòria meteorològica de la ciutat a partir de diverses entrevistes a gent que pogués explicar el temps entre els anys 1940 i 1965.

L’ajuntament amb col·laboració de la Universitat de Barcelona van recollir dades fent enquestes als casals i va donar com a resultat aquest documental que recull com viuen cinc veïns i veïnes de la ciutat de Viladecans: Manel Sunyer, Isidre Amat, María Vicente, Valeriana Domínguez i Maria Comas.

El documental es centra en contrastar els seus records i les seves vivències personals amb dades i el coneixement de la universitat que posa en evidència que el canvi climàtic és una realitat.

Els científics afirmen que el clima canvia any rere any a una velocitat cada cop major. Aquesta afirmació es desprèn de l’anàlisi de les dades registrades i de la memòria climàtica de la gent. Els relats de la gent gran testimonien un clima diferent a l’actual i per tant son d’un gran valor científic i humà que a més recullen també anècdotes i experiències úniques.

Tots els entrevistats van coincidir que fa anys feia més fred, i van recordar, entre moltes altres coses, el gel que es feia als tolls d’aigua al mes de febrer, la gran nevada de 1962, l’arribada puntual d’espècies animals, l’aigua que baixava per la riera de Sant Climent o el sortir a les nits d’estiu per prendre la fresca.

El documental s’ha presentat dins l’Espai Vilawatt de la Gent. Jordi Mazón, regidor d’Espai Públic en funcions, va explicar que aquest era l’espai ideal ja que “es parla d’energia en profunditat i hem de ser conscients que quant més consum d’energia clàssica fem més gasos d’efecte hivernacle es generen”. També va afegir que aquest és un projecte que “ajuda a la memòria climàtica no caigui en l’oblit” i que “ara hem de seguir treballant-lo perquè sigui un projecte educatiu per a les escoles”.

Mazón va agrair la col·laboració de totes les persones que han fet possible la realització del documental i va explicar que va presentar-se al Congrés Europeu de Meteorologia celebrat a Budapest el passat mes de setembre.

Font: viladecans.cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here