Divendres 28 de juny es va commemorar el Dia Internacional de l’Orgull Lesbià, Gai, Transsexual, Bisexual i Intersexual (LGTBIQ+). La celebració coincideix amb el 50è aniversari dels aldarulls que el col·lectiu va patir l’any 1969 al bar Stonewall Inn, Nova York (EUA). Aquell dia, persones LGTBIQ+ es van manifestar per primera vegada als carrers després de viure la vulneració violenta dels seus drets.

Arreu del Baix Llobregat, els municipis es van sumar a la celebració de l’efemèride.

Al nord de la comarca, Martorell s’hi va sumar amb la lectura del manifest, que va tenir lloc divendres al migdia davant l’Ajuntament. La il.luminació del pont d’Anoia amb la bandera irisada i la pintada d’un mural aquest diumenge, de 9.00 a 21.00h, a l’amfiteatre del passeig de Catalunya han estat els actes per celebrar l’Orgull a aquesta ciutat baixllobregatina.

La regidora de Benestar Social i Gent Gran, i coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Cristina Dalmau, va ser l’encarregada de llegir el manifest que, a banda de recordar el 50è aniversari dels fets d’Stonewall, va rememorar que en “fa 29 que l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat del llistat de malalties mentals i 41 anys des que es va eliminar el delicte d’homosexualitat de la llei de perillositat i rehabilitació social a Espanya”.

Al delta, Castelldefels desenvolupa en el marc del Dia Internacional de l’Alliberament lèsbic, gai, trans, bisexual i intersexual, les XV Jornades per la Diversitat Sexual, a través de la regidoria d’Igualtat. Un conjunt d’actes i activitats culturals, formatives, socials, d’oci… amb l’objectiu de sensibilitzar el conjunt de la ciutadania sobre el dret a la llibertat sexual, el respecte per la igualtat d’oportunitats, evitant el rebuig i discriminació de les persones a causa de la seva orientació sexual.

Sota el lema “Estima en llibertat”, les activitats integren, fins a l’1 de juliol, una exposició de cartells a la planta baixa de l’ajuntament. Es tracta d’una selecció dels millors cartells que fomenten de manera entenedora, el respecte a l’orientació sexual i a la identitat de gènere entre la gent gran. Al projecte, hi van participar 100 alumnes de 10 escoles de Catalunya, que van rebre l’assessorament previ de representants d’entitats LGBTI de gent gran sobre la realitat i les necessitats d’aquest col·lectiu.

A més, divendres 28 de juny va tenir lloc enfront de l’Edifici de la República una concentració  per commemorar el Dia Internacional de l’Alliberament LGTBI i la lectura del manifest a càrrec del secretari de l’Associació Universitària LGTB Sin Vergüenza i veí de Castelldefels, Gadriel Vila; l’esquetx de sensibilització va anar a càrrec de Paranoia Studi.

Finalment, a la capital del Baix Llobregat, Sant Feliu, la bandera de l’arc de Sant Martí es pot veure al balcó de l’Ajuntament des de divendres i hi serà fins demà.

La porta de l’Ajuntament va ser l’escenari, a les 18 h, de la lectura del manifest per part d’Ajuntament i entitats. Un manifest, que va repassar fites històriques de la lluita del moviment LGTBI+, com la fundació del Front d’Alliberament Gai de Catalunya el 1971 o la legalització del matrimoni homosexual a Espanya el 2005.

Primer, la regidora de Feminismes i Drets LGTBI+, Loren Rider, va fer una introducció i va recordar els fets d’Stonewall i el compromís del consistori en la lluita contra la LGTBIfòbia i a favor del respecte i la convivència. La declaració institucional, redactada amb la col·laboració de l’Associació Trans*Baixpower&RosesSantFeliu i llegida per una de les seves membres, la Rosa Maria Maristany, reivindica denunciar els problemes del present, com les vulneracions de drets i llibertats, les discriminacions, el reconeixement de la Gent Gran LGTBI+, o el fet que la OMS qualifiqui la trans*sexualitat com un desordre de l’identitat de gènere.

Per últim, el manifest que es va llegir a la pl. de la Vila anima a sumar-se a “aquesta lluita política i institucional” i a tenir un paper proactiu en la lluita els drets LGTBI+.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here