La xifra duplica la inversió executada per Acciona, l’anterior gestora privada, entre 2013 i 2018

El Govern invertirà 150 milions d’euros fins al 2023 en la xarxa d’abastament d’aigua Ter-Llobregat, gestionada a través de la nova ATL pública. El pla d’inversió per als pròxims cinc anys duplica la inversió executada per l’anterior gestora privada, Acciona, entre el 2013 i el 2018, ja que va invertir 75 MEUR en la xarxa, segons ha afirmat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en roda de premsa aquest dimarts.

“Hem revisat per augmentar”, ha dit Calvet, que ha afirmat que l’objectiu de la Generalitat és donar una “garantia de qualitat” als ciutadans. Concretament, el titular de Territori ha explicat que es faran 174 actuacions per “modernitzar les instal·lacions” així com per millorar-ne la seguretat i l’eficiència. De les actuacions previstes, 15 ja estaven en curs i la previsió és executar 22 milions d’euros en inversions al llarg del 2019.

Calvet ha assegurat que els 150 MEUR sortiran dels ingressos que obté ATL del cobrament de la tarifa a les operadores (0,78 euros per metre cúbic d’aigua). ATL recull i potabilitza l’aigua que consumeixen uns cinc milions de ciutadans. La gestió del servei és pública des del març del 2019 i el canvi de la titularitat de l’empresa ha generat un conflicte judicial encara obert entre la Generalitat i Acciona. El pla d’inversió d’Acciona era de 10 anys, amb previsió d’invertir 139 MEUR dels quals s’han executat 75.

Les principals inversions previstes entre el 2019 i el 2023 és per a les dues principals potabilitzadores d’ATL, la del Llobregat a Abrera i la del Ter a Cardedeu. Entre les dues la Generalitat hi destinarà més de 30 milions d’euros, 14,7 MEUR a la del Llobregat per modernitzar les instal·lacions i 16 MEUR a la del Ter -en una primera fase- en diversos àmbits. Més endavant la previsió és acabar destinant 100 MEUR a la planta de Cardedeu, que té més de 60 anys.

Els 150 MEUR també preveuen una inversió d’1,7 MEUR en la dessalinitzadora del Llobregat per protegir la captació d’aigua de mar, un projecte que encara no compta amb l’aval de l’Estat. També es preveuen fer millores en l’estació distribuïdora de la Trinitat, la canonada que va del Llobregat al bombament de l’arteria d’Abrera i la millora de l’artèria de Sant Quirze-Can Llong (Sabadell).

També preveu la construcció d’un nou dipòsit a Sant Andreu de la Barca (3,3 MEUR).

Dessalinitzadora de la Tordera

El Govern també vol ampliar la dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes, perquè multipliqui per quatre la seva capacitat, de 20 hectòmetres cúbics l’any a 80 amb una inversió de 250 MEUR. La inversió prevista en els 150 MEUR només contempla 300.000 euros per redactar el projecte constructiu.

Els 250 MEUR sortiran de la tarifa de l’ATL i també del cànon de dessalinització de l’Agència Catalana de l’Aigua. La previsió és començar les obres el 2022 i que acabin entre finals del 2024 i principis del 2025. Liquidació per l’ATLLCalvet ha explicat que ja han pagat a Acciona la liquidació definitiva provisional de 53,86 MEUR per la rescissió del contracte de gestió del servei.

Està pendent determinar la quantitat definitiva definitiva un cop la Generalitat analitzi els comptes auditats d’ATLL del 2018, l’entrega dels qual es va fer el 30 de juny d’aquest any. Acciona ha presentat un recurs d’alçada contra la xifra de liquidació provisional, pendent de resoldre.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here