El passat dijous 4 de juliol, va celebrar-se l’entrega dels Premis Nacionals de Cultura 2019 en un acte celebrat al Teatre L’Artesà del Prat de Llobregat.

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) va lliurar els Premis Nacionals de Cultura 2019 en una cerimònia presidida pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, acompanyat pel president el CoNCA, Carles Duarte, l’alcalde del Prat, Lluis Mijoler i la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

Amb aquests guardons es reconeixen entitats i personalitats que han destacat durant el darrer any pel seu treball en el món de les lletres, el patrimoni, les arts visuals, la música, la cultura popular i la gastronomia catalanes.

L’alcalde del municipi va lliurar el premi a una de les guardonades, la traductora i filòloga, Maria Bohigas. Durant la cerimònia van fer-se referències a la cultura i elements de la vida pretenca amb projeccions de vídeos vinculades a les tradicions de la ciutat. Alfred Garcia, vei del Prat, va protagonitzar una de les actuacions amb les que va amenitzar-se l’entrega de premis.

Aquesta era la 44a edició i per onzè any consecutiu son uns premis concedits pel plenari del CoNCA. Ens els premiats d’enguany hi conflueixen l’excel·lència, la innovació, la visió integral del territori i una àmplia representació generacional.

Premiats i premiades:

Maria Bohigas: traductora, editora i filòloga, premiada per la iniciativa Club Editor, per fomentar la recuperació de clàssics catalans del segle XX.

Jaume Cabré: escriptor, premiat per la seva rica i prolífica trajectòria a través d’una obra narrativa de gran valor conceptual i literari, que ha plasmat en més d’una vintena d’obres, que han rebut nombrosos reconeixements.

Josefina Matamoros: per haver estat ambaixadora a la Catalunya Nord de l’art català d’avantguarda, al capdavant de projectes culturals a Perpinyà i Cotlliure i com a directora del projecte del Musée d’art moderne de Céret.

Clara Peya: per innovar la composició i la interpretació musicals transitant entre la música, el teatre i l’activisme sense abandonar el piano, instrument que l’acompanya en les seves performances.

Josep Ponsatí: per la seva contribució a l’art internacional amb les seves peces inflables, escultures modulars amb heli de dimensions monumentals i efímeres que introduïren el minimalisme escultòric a Catalunya, integrant-les al paisatge i a la natura.

Carme Ruscalleda: per haver exercit una cuina innovadora i d’avantguarda sense renunciar a la tradició culinària catalana i des de la reivindicació del producte arrelat al territori.

Museu de Lleida: per la rellevància de la col·lecció, fruit de la concentració i la fusió de béns arqueològics, col·leccions antigues i art de diverses disciplines i objectes artístics, procedents majoritàriament de l’antic Museu d’Antiguitats (1868) i del Museu Diocesà (1893), presentada amb gran qualitat.

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya: guardonat per la seva contribució a la construcció d’un país modern per mitjà de l’arquitectura i l’urbanisme, des de les seves diverses seus territorials.

Federació d’Ateneus de Catalunya: per la tasca extraordinària de gestió de la diversitat ateneista del nostre país i de la contribució a la cultura durant els seus trenta-cinc anys d’existència, i pel fet de ser el motor de la tradició ateneista a Catalunya.

Litterarum Móra d’Ebre – Fira d’espectacles literaris: per construir un espai on conflueixen literatura i espectacle en totes les seves disciplines, des de les arts escèniques fins a les musicals, prenent com a eix la llengua catalana.

Font: AJ.Prat 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here