Ecologistes en Acció del Baix Llobregat – Les Agulles ha denunciat públicament que aquest dijous han aparegut “centenars” de peixos morts al tram baix del riu Llobregat, a l’altura de la C-31 al pas pel terme municipal del Prat

L’entitat ha assegurat que les bèsties han aparegut en una zona d’aigües tèrboles on aparentment hi hauria restes d’algun vessament contaminant, motiu pel qual ha reclamat a les administracions que ho investiguin. Ecologistes en Acció ha lamentat que el Llobregat “ha estat històricament un riu greument contaminat” amb abocaments de diverses indústries, si bé ha celebratque lentament s’ha aconseguit recuperar la qualitat de l’ecosistema.

Segons ha informat l’entitat en un comunicat, han traslladat la informació dels fets als Agents Rurals i a l’Ajuntament del Prat de Llobregat per a què investiguin la causa de l’aparició dels peixos morts i en depurin responsabilitats, en cas de confirmar-se un vessament contaminant.

Peixos morts a Castelldefels per estancament de l’aiguaD’altra banda, aquesta setmana també han aparegut diversos peixos morts a l’estany l’Olla del Rei de Castelldefels. En aquest cas, l’Ajuntament ha assegurat que es deu a l’estancament d’aigua acumulada i no regenerada durant les últimes setmanes, i ha descartat que hi hagi hagut un vessament residual.

L’explicació de l’Ajuntament de Castelldefels

L’Ajuntament de Castelldefels, tal i com ha fet durant les últimes setmanes, ha anunciat que continuarà treballant amb les entitats sensibilitzades i instarà a les administracions competents per tal que es facin les inversions necessàries per preservar l’entorn.

L’estany de l’Olla del Rei és una bassa de laminació del sistema de drenatge de les aigües pluvials de la ciutat. S’emplena d’aigua en situacions de pluges fortes, quan el nivell del canal de recollida de pluvials (interceptor Montmar – Rieteta) està per sobre del sobreeixidor d’entrada. Si el nivell del canal de pluvials no és prou alt i l’estany no rep cap aportació, i l’aigua de l’estany es manté estancada. 

Les aigües pluvials que es recullen a través d’aquesta xarxa de canals i interceptors provenen dels carrers de la ciutat, i porten certa quantitat de nitrogen i fòsfor. En èpoques de sequera, i especialment a l’estiu, aquesta aigua es manté estancada a l’estany i va baixant de nivell (evaporació i baixada del nivell freàtic). Aquest fet genera que augmenti la concentració de nutrients a l’aigua, sobrefertilitzant-la, i els organismes fotosintètics creixin de forma descontrolada, sobretot les algues i els microorganismes. Això redueix la transparència de l’aigua i evita l’entrada de llum, fent que els propis organismes fotosintètics acabin morint i deixant d’oxigenar l’aigua. L’oxigen es consumeix ràpidament i les espècies més sensibles (com ara els peixos) es poden veure afectades.

Hi ha certs factors que encara acceleren més el procés, com ara la aportació de més matèria orgànica a l’aigua (fullaraca, aportacions puntuals de menjar per als animals que hi viuen, els excrements de la pròpia fauna que hi viu al llac) o la remoció que alguns d’aquests animals fan dels sediments del fons del llac (peixos i molt especialment, tortugues).

Segons els tècnics municipals que es van desplaçar a l’estany un cop conegut l’episodi de mortandat dels peixos, si no hi ha pluges en els propers dies, aquest problema es podria veure agreujat.

D’altra banda, dins de l’estany s’ha trobat un contenidor, una acció incívica que contribueix a la degeneració de l’aigua.  

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here