Josep Lluís del Alcázar insta el PP i Cs donar explicacions “per haver-se precipitat a donar per certs uns fets que ara es desmenteixen”

El portaveu de l’Assemblea de professors de l’IES El Palau de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), Josep Lluís del Alcázar, ha lamentat que, en conflicte judicial dels últims dos anys, la fiscalia “ha utilitzat els nanos i ha instrumentalitzat els fets del centre per a una discussió política”.

En declaracions a l’ACN, Del Alcázar ha celebrat l’arxivament de les nou denúncies contra docents per suposades humiliacions a alumnes fills de guardis civils, i ha estat especialment crític amb el paper del Ministeri Fiscal. “Els nanos no els hem vist com una part de la confrontació amb els professors, sinó com a víctimes d’un procés”, ha afirmat. D’altra banda, ha demanat al PP i a Ciutadans que donin explicacions públiques “per haver-se precipitat a donar per certs uns fets que ara es desmenteixen”.

Del Alcázar ha assegurat que l’equip docent i les famílies de l’IES El Palau han rebut el recent arxivament de les denúncies decretat pel jutjat d’instrucció número 7 de Martorell “amb molta il•lusió però també molta prudència”. I és que ha remarcat que estan a l’aguait de la resolució de diferents recursos abans que la causa s’arxivi de forma definitiva.

Mentrestant, els docents han lamentat la polèmica generada aquests últims dos anys, d’ençà que es van obrir les primeres investigacions per haver tractat l’1-O a les aules i per presumptament haver menyspreat alumnes fills de guàrdies civils. El portaveu de l’Assemblea de professors ha estat especialment crític amb la Fiscalia, que va ser qui va elevar el cas als jutjats. Segons Del Alcázar, les denúncies del ministeri públic “ha exposat els alumnes públicament d’una manera incomprensible”, ja que considera que el relat dels fets ha permès identificar els “mals professors” però també els alumnes que suposadament van ser humiliats.

Per haver evitat aquests extrems, ha assegurat que s’haurien pogut activar mecanismes interns d’investigació –a través del Consell Escolar de l’Institut i d’Inspecció d’Educació- abans de traslladar-ho als tribunals penals.

En paral•lel, Del Alcázar també ha carregat contra els mitjans de comunicació que van difondre les imatges i noms dels professors investigats, i contra PP i Cs per “no haver respectat la presumpció d’innocència dels docents”. “Els dos partits han donat per fet que al Palau s’havia humiliat els nanos i han fet campanya amb això. És molt greu”, ha subratllat Del Alcázar, tot reclamant als líders polítics que “donin explicacions” sobre el seu posicionament ara que la causa està provisionalment arxivada.

Professors “vigilats”

D’altra banda, el portaveu dels docents ha lamentat les seqüeles que, assegura, han deixat les denúncies al conjunt de la professió docent. Ha lamentat que la causa d’aquests últims dos anys ha estat un “advertiment” per a tot el professorat, i ha subratllat que ara hi ha nombrosos docents que “es rumien dues vegades si un tema es pot parlar a classe”.“Els professors se senten vigilats”, ha afegit, mentre ha assegurat que aquest control està afectant, de retruc, la capacitat dels professors per fomentar l’esperit crític dels alumnes.

“Se’ns ha dit que hi ha hagut adoctrinament, però nosaltres sempre ho hem negat i hem contestat que allò que hi ha hagut són espais de llibertat”, ha destacat Del Alcázar. Uns espais que ha demanat “respectar i preservar com a element fonamental de les escoles i instituts”. Vuit professors mantenen el trasllatArran de la investigació als jutjats, vuit dels nou docents investigats van demanar un trasllat per abandonar temporalment l’IES El Palau.

“Han patit molt i van considerar que seria positiu posar certa distància i allunyar-se del focus mediàtic”, ha apuntat Del Alcázar, que ha detallat que el trasllat inicialment era per a un any. Amb tot, donat que el curs va acabar fa poques setmanes amb la investigació encara viva, els docents traslladats de centre van decidir mantenir-se un curs mes allunyats de l’IES El Palau.

Tots han rebut el suport i felicitacions de nombroses famílies durant les últimes hores. Mentrestant, segueixen a l’expectativa de què dirà l’Audiència de Barcelona respecte els recursos presentats per la Fiscalia i l’Associació Espanyola de la Guàrdia Civil sobre els cinc casos arxivats fa pocs mesos. Respecte els tres arxivaments d’ahir divendres, l’entitat representant dels agents policials ja ha avançat que presentarà un recurs al jutjat d’instrucció número 7 de Martorell, i els docents no descarten que la Fiscalia també ho recorri.

L’única causa que està definitivament arxivada i no es pot reobrir és la que investigava el jutjat d’instrucció número 3 de Martorell. Aquell cas analitzava si un professor havia demanat als alumnes fills de guàrdies civils que s’identifiquessin en el marc d’una assemblea per secundar una vaga contra l’actuació policial de l’1-O. El jutge, però, va detectar incongruències al relat de l’alumne que havia presentat la queixa i va decidir tancar el cas sense que ningú ho recorrés.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here