“Una vela en el mar blau: Poesia catalana moderna de tema grec” era el títol de l’espectacle que va tancar el festival Portalblau que se celebra a la localitat empordanesa de L’Escala.

L’espectacle musico poètic va incloure dos dels poemes del poeta baixllobregatí Joan Margarit.

L’actriu Carme Callol, l’actor Jaume Comas i els músics Josep Tero i Ferran Martínez van interpretar una vintena de poemes i cançons catalanes de temàtica grega acompanyats dels professors i traductors Sam Abrams i Eusebi Ayensa que van conduir l’espectacle.

Molts poetes catalans s’han sentit seduïts per la temàtica grega, i la proposta de l’espectacle va ser posa en relleu les irrenunciables arrels clàssiques de la cultura catalana en un lloc tan emblemàtic com l’Escala, a pocs metres del jaciment d’Empúries, porta d’entrada de la civilització grecoromana a Catalunya.

Les peces que van recitar-se van repassar els cicles i els personatges mítics de la tradició clàssica, des de Troia fins a Ulisses, des del cant dissortat d’Orfeu fins a la llum d’Apol·lo, des dels marbres de les escultures fins a l’or de les icones, acabant, com no podia ser d’altra manera a la nostra Grècia.

Van ser molts els poemes i cançons que van recitar-se, però Joan Margarit, veí de Sant Just Desvern, va ser l’escollit per a obrir el primer dels cicles “ Troia, la mare de totes les guerres” i per a tancar l’últim “La nostra Grècia”

Callol, amb una dolçor tràgica, va repassar els versos de “El veritable Aquil·les” i Comas, per a tancar l’espectacle va recitar amb veu propera, “Museu d’Empúries”

Tots els textos que van recitar-se a l’espectacle formen part del llibre Una vela en el mar blau: Antologia de poesia catalana moderna de tema grec, publicat per Edicions Cal·lígraf (Figueres, 2019)

Foto: Robert Carmona Coll

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here