Són persones del Barcelonès, a l’Anoia, l’Alt Empordà, el Vallès Occidental, Osona i el Baix Llobregat i tenen símptomes lleus

El Departament de Salut té constància de sis nous casos sospitosos de listèria a Catalunya que estarien relacionats amb el brot d’Andalusia, segons ha informat la conselleria. Es tracta de persones del barcelonès, l’Anoia, l’Alt Empordà, el Vallès Occidental, Osona i el Baix Llobregat.

En total, fins al moment hi ha 5 casos probables i 12 de sospitosos. Tant en aquests sis nous casos sospitosos com en els sis que es van detectar fins la setmana passada s’està a l’espera de les analítiques per verificar si es tracta de casos confirmats o no.

En tots ells se sospita que haurien consumat carn entatxonada d’Andalusia que ha generat quadres amb símptomes lleus.

Qué és la Listeriosi?

La listeriosi és una malaltia que s’adquireix per la ingestió del germen Listeria. Mentre que alguns bacteris generalment infecten òrgans específics del cos humà, la listeriosi pot infectar molts òrgans diferents o membranes de la medul·la espinal o el torrent sanguini.

D’entre totes les espècies del gènere Listeria, la Listeria monocytogenes és la que causa malalties més habitualment. Una de les principals característiques del germen L. monocytogenes és la ubiqüitat, és a dir, pot viure en llocs molt diferents: en el medi ambient, en el sòl, en el fullatge, en els aliments, en les femtes d’animals i d’humans, en les plantes de processament d’aliments i, fins i tot, en els frigorífics domèstics. Es diferencia de molts altres bacteris per la seva capacitat per viure a temperatures fredes, com són les de refrigeració, i també en aliments envasats al buit.

Les infeccions per Listeria tenen un risc significatiu per a les dones embarassades, que poden no presentar símptomes obvis. El fetus es pot infectar, cosa que provocaria l’avortament a partir del segon mes d’embaràs, però sobretot en el cinquè i sisè mes. Quan la gestació està més avançada, el nounat pot infectar-se amb el bacteri durant el part i podria ser fatal.

Font: ACN i Generalitat de Catalunya

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here