Obrirà el cicle Carlota Dobaño, investigadora contra la malària de prestigi internacional i pratenca, responent a preguntes i inquietuds de la ciutadania a peu de carrer.

Impulsa el cicle el Centre Cívic Palmira Domènech del Prat de Llobregat, que va obrir el passat mes de març i té, entre les seves línies de treball, la divulgació científica i les tecnologies amb visió de gènere.

Altres activitats del cicle són un taller experimental per descobrir els vincles entre cuina i ciència o escape roomsper desactivar hackers o viatjar en el temps a través de la tecnologia.

Demà, dimarts 8 d’octubre, es commemora la jornada internacional “Ada Lovelace Day”, que porta el nom d’aquesta pionera de la informàtica i està dedicada a posar en valor el paper de la dona en el món de la tecnologia, la ciència, l’enginyeria o les matemàtiques. El Prat de Llobregat és una de les primeres ciutats catalanes que s’ha sumat a aquesta jornada internacional, organitzant un cicle d’activitats científiques amb perspectiva de gènere.

Impulsa el cicle el Centre Cívic Palmira Domènech, que l’Ajuntament del Prat va posar en en funcionament el passat mes de març i que té, entre les seves línies de treball, la divulgació científica i les tecnologies amb visió de gènere.

El cicle arrencarà el mateix dimarts, 8 d’octubre, amb una activitat científica per apropar la ciència a la ciutadania. La investigadora contra la malària de prestigi internacional, Carlota Dobaño (El Prat de Llobregat, 1969), respondrà preguntes i inquietuds sobre el tema i sobre ciència en general als veïns i veïnes a peu de carrer. Dobaño va treballar entre 1999 i 2002 en el desenvolupament de la vacuna de la malària als Estats Units i actualment és investigadora del Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB). L’any 2014, va ser nomenada Acadèmica Corresponent de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, sent el membre més jove de la història de l’entitat, i va rebre el Premi Ciutat del Prat.

La ubicació del set en què Carlota Dobaño compartirà inquietuds científiques amb la ciutadania es donarà a conèixer en  el mateix moment de l’activitat, ja que es pretén que l’activitat generi efecte sorpresa entre la ciutadania.

Activitats científiques amb visió de gènere durant tot el mes d’octubre

Posteriorment, i durant tot el mes d’octubre, es realitzaran diverses activitats perquè la ciutadania pugui conèixer més de prop els misteris de la ciència i la tecnologia de la mà de dones que treballen en aquest àmbit i contribuir a erradicar les desigualtats de gènere en aquests sectors.

Destaquen activitats com “Cuina i ciència” (dissabte 19 d’octubre), on nens i nenes acompanyats dels seus familiars podran descobrir què és la neu carbònica, la sublimació o calcular el PH dels aliments a través d’un taller experimental que posarà en relació aquests dos àmbits.

També hi haurà diverses propostes per passar la tarda en família dedicades al cicle, per exemple l’activitat “Com puc fer un descobriment científic” (dijous 24 d’octubre) -on els més petits podran fer experiments i aproximar-se a la ciència de forma lúdica- o “Les idees de l’Ada” (dijous 10 d’octubre), que aproximarà als més petits la figura d’Ada Lovelace a través de contes o enigmes a desxifrar. També es faran tardes joves, per exemple amb propostes com un escape rom per atrapar una hacker d’Instagram (dimecres, 16 d’octubre) o tallers per aprendre nocions bàsiques de programació de forma lúdica (dimecres 23 d’octubre). Un altre scape room, adreçat a famílies, proposarà viatjar en el temps a partir de les eines tecnològiques (dissabte 26 d’octubre).

Ada Lovelace

Ada Lovelace (Londres, 1815-1852) va ser la primera programadora d’ordinadors de la història, ja que va crear un algoritme destinat a ser processat per una màquina molt abans que existissin els ordinadors. La seva figura va adquirir rellevància 100 anys després de la seva mort, quan diversos investigadors van descobrir les seves aportacions científiques, molt valuoses per al desenvolupament de la informàtica i la programació. Nascuda en una família noble -era filla del poeta anglès Lord Byron i la matemàtica i escriptora Annabella Byron-, va rebre una formació molt completa en matemàtiques, filosofia, ciència, literatura i astronomia des de ben jove que, sumades a la seva gran capacitat de treball i curiositat insaciable, la convertirien en una dona i científica pionera al segle XIX.

Font: Ajuntament del Prat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here