Els Espais naturals del delta del Llobregat són una de les zones més importants de Catalunya quant a l’educació ambiental i la recerca. També compten amb un dels aiguamolls més importants del país

A aquest programa, s’hi ha afegit més recentment Apropa’t al camp, amb què l’alumnat pot experimentar les feines de la pagesia i aprendre tècniques tradicionals de conreu i d’agricultura ecològica, així com la història agrícola del Prat. 

Aquest mes d’octubre, es reprenen les visites escolars als Espais Naturals del delta del Llobregat, per conèixer la seva rica biodiversitat. Arrenca una nova edició del programa Apropa’t al delta de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, un dels primers a Catalunya d’educació ambiental, amb més de 30 anys d’història i per on han passat fins ara més de 200.000 alumnes, procedents de diferents municipis de l’entorn metropolità i d’arreu de Catalunya.

L’any 1987, el municipi va iniciar a Catalunya les visites al delta del Llobregat, per donar a conèixer el territori i la necessitat de preservar-lo entre infants i joves. El programa permet descobrir la rica biodiversitat dels Espais Naturals del delta Llobregat, en les 460 hectàrees que es troben al terme municipal del Prat de Llobregat, que representen un 14% de la superfície total del municipi.

En aquesta zona, es concentren els principals hàbitats naturals del delta del Llobregat: aiguamolls (estanys, canyissars i maresmes), pinedes litorals, dunes, conreus de regadiu i de secà,  arbredes de ribera i el tram final del riu Llobregat.  Aquests espais naturals atresoren una extraordinària riquesa botànica i faunística. Destaquen les comunitats vegetals pròpies dels sòls inundables i salats (salobrars, jonqueres, canyissars, etc.) i les associades als sòls sorrencs litorals (pinedes, espècies dunars, orquídies, etc.). Pel que fa a la fauna dominen les aus aquàtiques, ja que aquesta zona es troba enmig de la ruta migratòria dels ocells del nord d’Europa cap a l’Àfrica. Les espècies d’aus són canviants segons les estacions (ànecs, martinets, corbs marins, cabussons, etc.) i també destaquen les comunitats d’invertebrats, particularment libèl·lules i papallones.

En el conjunt dels Espais Naturals del delta del Llobregat, que també s’estenen als municipis de Viladecans, Gavà i Sant Boi,s’hi troben més de 350 espècies d’aus i 20 hàbitats naturals d’interès europeu. Als prats humits i a les pinedes, s’hi han detectat 23 espècies diferents d’orquídies. El Consell de les Comunitats Europees també ha declarat els espais naturals com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus i més de 900 hectàrees estan protegides per la Xarxa Natura 2000, de les quals més de la meitat es troben al Prat.

Els Espais Naturals del delta del Llobregat –el segon en extensió de Catalunya- és una de les zones més importants de Catalunya quant a l’educació ambiental i la recerca i també compta amb un dels aiguamolls més importants del país. Es tracta d’un entorn natural únic en un entorn metropolità a la zona Mediterrània, al costat de camps de conreu i envoltat d’algunes de les infraestructures més importants del país.

Al programa Apropa’t al delta, s’hi va afegir fa 3 anys Apropa’t al camp, per tal d’apropar l’alumnat a les tècniques de conreu tradicional i d’agricultura ecològica. En la finca agrícola de la Marina, de propietat municipal, al costat dels Espais Naturals del riu, l’alumnat pot experimentar en primera persona les feines de la pagesia, així com la història agrícola del Prat. L’alumnat conrea arròs en una petita parcel·la, un cultiu que històricament havia estat molt importat al Prat.

Més de 6 de cada 10 escoles i instituts del Prat de Llobregat públics i privats formen part de la xarxa “Al Prat, escoles més sostenibles”, que fomenta el desenvolupament de programes ambientals específics, la formació i l’assessorament tècnic sobre diverses temàtiques (horts escolars, estalvi energètic, reducció de residus etc.), així com la distribució de materials didàctics de suport i una línia de subvencions específiques per a programes concrets.

A més, hi ha centres educatius del Prat amb una llarga trajectòria en la promoció de la sostenibilitat mediambiental. Ja fa prop de dues dècades que algunes d’elles es van sumar al programa Escoles Verdes. En el conjunt de programes d’educació ambiental del Prat, hi han participat més de 500.000 alumnes des dels seus orígens.

Un dels pioners en la l’educació ambiental a Catalunya és l’Institut Baldiri Guilera del Prat, que enguany compleix el seu 50 aniversari. Des de fa molt anys, ha treballat amb l’alumnat la sostenibilitat dins de les seves aules i, fins i tot, va reproduir a petita escala els espais naturals del delta dins del recinte de l’institut, amb un hort i una bassa. Aquests espais s’aprofiten per fer molts treballs relacionats amb el medi ambient.

També cal destacar que, recentment, diversos centres educatius pratencs han dut a terme accions de sensibilització en el marc de la Setmana pel Clima (23-27 de setembre), que va culminar amb la Vaga Mundial del 27S.

 

Font: Aj. Del Prat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here