El portal infantil de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, Gènius, ofereix als nens i nenes idees per celebrar la tardor i preparar-se per a la festa de la Castanyada.
Quan la natura comença a vestir-se de tota la paleta de vermells i ocres i comencen els primers freds, en Gènius i els seus amics celebren l’arribada de la tardor amb la Castanyada.El web de la XBM dedica aquests dies un apartat especial dedicat a aquesta època de l’any. Inclou, recomanacions de llibres i pel·lícules de por, receptes de cuina de tardor, propostes de manualitats i informació per saber l’origen de la celebració de Tots Sants, Halloween o la Castanyada. En aquest apartat també es pot trobar una llista de les activitats programades a les biblioteques durant aquests mesos i recomanacions literàries pensades especialment per la tardor.

Castaween

Com a novetat aquest any es presenta Castaween, una guia de lectura on trobareu llibres d’imaginació i de coneixements amb el bo i millor de les dues tradicions. I també sobre la tardor: el bosc i els seus colors, els bolets… per descobrir i gaudir de tots els secrets i els protagonistes que amaguen aquesta estació de l’any.

Guia de lectura. Els fantasmes a la biblioteca!

Segons la tradició, aquestes dates són el moment de l’any en què s’interrelacionen el món dels vius i el dels morts. Visitem els cementiris per honorar els avantpassats, i existeix també la creença segons la qual, durant aquests dies, són els morts que visiten als vius.

Amb aquesta guia de lectura us oferim també una tria de contes, llibres i pel·lícules on hi apareixen fantasmes, espectres, esperits, apareguts, ànimes en pena, cases encantades i tot el que té a veure amb els morts…

La Castanyada, Tots Sants i Halloween

El darrer dia d’octubre i el primer de novembre són dates molt assenyalades al calendari perquè arriba la festivitat de Tots Sants. La vigília de l’1 de novembre es pot triar entre la Castanyada, festa típica catalana, o Halloween, festa que prové d’Amèrica del Nord. Quina us agrada més? Potser us agraden les dues, cap problema, amb aquesta guia es pot gaudir d’elles i saber més de la tardor.

La Castanyada és una festa popular catalana que se celebra la vigília del dia de Tots Sants. Prové d’una antiga festa ritual funerària que consisteix en un àpat dedicat als morts en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada.

Halloween és una festivitat tradicional d’origen celta que van acollir els Estats Units d’Amèrica, des d’on s’ha estès per tot el món. Se celebra la nit del 31 d’octubre que, segons les creences populars celtes, és el dia que s’acaba l’any.

La Festa de Tots Sants, també coneguda com Festa dels morts o dia de les ànimes, és una de les festivitats més antigues del món cristià. Es fa entre el 31 d’octubre i el 2 de novembre.

Font: Diputació de Barcelona

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here