El nombre d’usuàries del SIAD es manté estable, però reben un 60% més d’atencions que fa 10 anys

Actualment, atén prop de 500 dones a l’any, a qui ofereix més de 1.600 atencions, gairebé el 60% d’assistència psicològica. Des de l’any passat, el SIAD també ofereix assistència psicològica als fills i filles de dones víctimes de violència masclista.

El 13% de les persones que recorren al servei són menors de 30 anys. Enguany, la sensibilització de les persones joves és el tema central de la campanya del 25N al Prat, que consta de diverses activitats com la taula rodona “Joves, relacions afectives i violències” que es va fer dijous passat al Centre Cívic Palmira Domènech.

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Prat compleix el seu desè aniversari. El SIAD atén actualment prop de 500 dones a l’any, per donar resposta a situacions de discriminació per raó de gènere o per qualsevol necessitat. El nombre d’usuàries s’ha mantingut estable des de l’obertura del servei, però actualment reben un 60% més d’atencions que fa una dècada, per l’aposta continuada per a la millora de la qualitat del servei.

Cal destacar que el servei també s’adreça a persones LGTBI, per tal d’atendre les seves necessitats d’acompanyament i orientació i prevenir casos de discriminació per raons d’orientació sexual. Des de mitjans de l’any passat, s’ha  afegit al SIAD el Servei d’Atenció Integral (SAI), en el marc d’un conveni de l’Ajuntament amb la Generalitat per donar suport a aquest col·lectiu.

Segons la memòria del servei de l’any 2018, el SIAD va atendre 496 persones durant aquest període, la pràctica totalitat dones. En 4 de cada 10 casos, es van adreçar al servei per causes relacionades amb la violència masclista. En total, el servei va oferir 1.611 atencions el 2018, un 60% de suport psicològic (un 33% especialitzada en violència masclista  i un 27% per d’altres causes com problemes d’ansietat, angoixa…). El segon tipus d’atenció més freqüent és l’assistència jurídica (22,47%), seguida dels serveis de primera acollida (17,44%), per fer un diagnòstic general de cada usuària.

El SIAD aposta per combinar l’atenció personalitzada amb les intervencions més grupals. Compartir amb d’altres dones les seves i inquietuds i necessitats genera solidaritat mútua entre les usuàries i contribueix al seu procés de recuperació. Cal destacar que, en alguna de les sessions grupals que es van fer l’any passat, el SIAD va fer servir l’artteràpia. A partir de diferents disciplines artístiques (pintura, música, expressió corporal i escultura…), les dones troben un canal d’expressió de les seves emocions. D’altra banda, el SIAD està incorporant cada cop més la perspectiva transcultural, per adequar les seves intervencions a dones amb diferents orígens i tradicions culturals.

A més, des de l’any passat, ha incorporat una nova línia d’actuació: el suport psicològic per a fills i filles de dones víctimes de violència masclista.

Des dels seus inicis, el SIAD també ha anat millorant i ampliant les hores d’atenció de les diferents assessories adequades a les necessitats de cada persona. Bona mostra d’això és l’assessoria que es fa per atendre infants, que ha passat de 5 a 10 hores setmanals.

La majoria d’usuàries del servei són majors de 30 anys (el 38% tenen entre 30 i 45 anys, i el 39%, entre 46 i 65). Tot i això, el servei ha detectat darrerament un repunt dels casos de joves que recorren al servei, per discriminació per raó de gènere o d’orientació sexual. El 13% de les persones ateses pel SIAD/SAI són menors de 30 anys. El ciberassetjament, a través de mitjans digitals, també és un fenomen emergent, tant entre joves com entre persones de major edat.

Precisament la sensibilització de les persones joves en igualtat de gènere és el tema central de la campanya del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones (25 de novembre) al Prat, que consta d’un complet cicle d’activitats.  En aquest sentit,  cal destacar que el passat dijous, 14 de novembre, es va fer la taula rodona “Joves, relacions afectives i violències” al Centre Cívic Palmira Domènech.

El Circuit contra la Violència Masclista del Prat, un referent de coordinació

Si bé el SIAD no es va crear fins a l’any 2009, les polítiques i serveis municipals per prevenir i actuar front a la violència masclista es remunten a anys enrere. L’any 2002, es va crear el Circuit contra la Violència Masclista del Prat de Llobregat, integrat per diferents àrees i serveis tant de l’Ajuntament (Acció Social, Joventut, Educació, Gent gran, Salut, Mediació, Policia local…) com d’altres institucions públiques (Mossos, jutjats, fiscalia…) i organitzacions. Cal destacar que el circuit del Prat va guanyar el 2013 el II Concurs de bones pràctiques locals contra la violència de gènere en coordinació i detecció organitzat per la FEMP i el Govern estatal, com a referent de treball transversal.

Després de la creació del SIAD, aquest servei va assumir la coordinació del circuit el 2011. L’obertura del servei va servir per millorar la coordinació i reforçar l’atenció a dones víctimes de violència masclista, així com per estendre el servei a dones que necessiten suport per d’altres causes i al col·lectiu LGTBI. Actualment, el servei compta amb 5 professionals: la coordinadora, tres psicòlogues (una especialitzada en violència masclista, una general i una psicòloga infantil) i una advocada amb especialització en violència masclista.

Recentment, el Prat també ha estat capdavanter en dotar-se d’un Pla Integral contra les Violències Masclistes (2019-2023). El pla vol fer un pas més i reforçar la implicació de la comunitat en la prevenció i detecció de la violència masclista.

Font: Aj.Prat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here