En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, el departament de Medi Ambient vol fer una crida a la ciutadania per tal que participi de la recollida selectiva d’aquest tipus de residus.

A Olesa de Montserrat, durant el 2018, es van recollir 10.700 tones de residus, de les quals tan sols 3.760 van procedir dels diversos mecanismes de recollida selectiva com els contenidors o de la deixalleria. La xifra, que representa un 35,13% del total de residus i que és lleugerament inferior a la mitjana catalana, inclou les fraccions de paper i cartró, vidre i envasos, però també d’altres menys conegudes per la ciutadania com les 7,56 tones d’oli vegetal d’ús domèstic que es van recollir l’any passat a Olesa, les més de 60 tones que es van recollir de roba o bé les prop d’una tona i mitja de piles gastades.

Ara, en el marc de la campanya de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que té lloc del 16 al 24 de novembre, el departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa ha volgut fer una crida a la ciutadania per tal que participi de la recollida selectiva d’aquest tipus de residus. Impulsada per l’Agència Catalana de Residus i, a nivell local, liderada pel departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa, aquesta setmana vol servir per fer reflexionar la ciutadania sobre l’impacte que tenen sobre el planeta els residus que generem. És per això que la campanya posa l’accent en tres paraules: reduir, reciclar i reutilitzar.

Si bé els contenidors de recollida selectiva més presents a les ciutats són els d’envasos, paper i vidre, des de l’Ajuntament d’Olesa s’ha volgut aprofitar aquesta setmana per posar l’accent en d’altres materials que també cal separar, com l’oli usat, els residus tèxtils i les piles gastades.

De fet, en el cas de l’oli vegetal usat domèstic, Pedro Chumbo, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa, ha recordat que fa anys que el municipi hi destina molts esforços. En aquest sentit, més enllà de poder dipositar-lo a la deixalleria municipal, d’uns anys ençà també es pot fer per altres vies, com la deixalleria mòbil, els centres educatius o bé a través de la col·locació de 12 nous contenidors instal·lats a diversos barris.

A Olesa es recull el doble l’oli usat per habitant i any que la mitjana de Catalunya

L’oli vegetal que usem a casa per cuinar cal reciclar-lo adequadament i, en cap cas, s’ha de llençar per l’aigüera. Fins a principis d’any, per reciclar aquest residu, els olesans i les olesanes es podien dirigir a la deixalleria municipal així com a la deixalleria mòbil que s’instal·la de forma itinerant a diferents indrets d’Olesa de Montserrat. Per a les famílies amb fills i filles en edat escolar, tots els centres educatius del municipi reciclen l’oli vegetal domèstic a través d’envasos que proporciona l’ajuntament i que són reutilitzables. De fet, cada vegada que algú porta un envàs ple d’oli vegetal ple a l’escola, s’emporta un altre de net a casa. Però la instal·lació dels contenidors, segons Chumbo, “ha estat un èxit”, com demostra el fet que a Olesa es recullen 318 litres d’oli per habitant l’any, quan la mitjana de Catalunya és de 160 litres. Per a Chumbo, aquesta és la clau per evitar problemes que es deriven de llançar l’oli, per exemple, pel desaigua.

El tècnic ha recordat que els olis no es poden llençar a la pica perquè “fa malbé les canonades, el clavegueram i també contamina l’aigua i dificulta de forma molt important la feina de les depuradores”. L’any 2018 es van recollir a Olesa de Montserrat més de 7 tones d’olis vegetats usats per reciclar. També ha destacat que és una xifra molt positiva però que es pot millorar i per aquest motiu es va decidir instal·lar un seguit de contenidors per tal de facilitar el seu reciclatge. En aquest sentit, Pedro Chumbo considera que el triple sistema de recollida a Olesa, “un sistema que no es dona a d’altres municipis”, està donant molts bons resultats.

L’ampliació de la xarxa de recollida de l’oli de cuina usat s’ha fet a través de la instal·lació de 12 contenidors als diferents barris del municipi, als llocs més transitats. S’han posat contenidors als barris d’Oasis i Ribes Blaves, al Mercat Municipal, a l’Av. Francesc Macià, als carrers d’Amadeu Paltor, Ample i Anselm Clavé i al Parc de l’Estatut.  L’oli que es recull s’utilitza bàsicament per fer biodièsel. Per Chumbo, el sistema funciona perquè “s’ha més que duplicat el nombre de tones d’oli recollides a Olesa en dos anys”. Chumbo ha agraït la col·laboració de la ciutadania amb la recollida de l’oli i ha assegurat que es valorarà la col·locació de nous contenidors de cara l’any vinent.

Més enllà de l’oli usat, Pedro Chumbo ha recordat que residus com la roba també cal reciclar-la en els contenidors adients. En aquest sentit, el tècnic de Medi Ambient ha detallat que l’any passat es van recollir unes 60 tones i mitja de residus tèxtils, una xifra que també ha anat millorant mica en mica.

Pel que fa a les piles, Pedro Chumbo ha dit que és un tipus de residus amb el qual “tot Catalunya va per sota del ritme de recollida selectiva al que hauria d’anar”. Concretament, a Olesa es va recollir poc més d’una tona de piles durant tot el 2018. Chumbo ha animat a acostar-se als diversos edificis municipals i establiments que compten amb el petit contenidor per tal de millorar el registre del municipi, ja que és piles “és un dels residus més contaminants”.

Un litre d’oli que es tira per la pica contamina 1.000 litres d’aigua afectant als ecosistemes aquàtics. És per això que, segons remarca el tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa, “cal fer un esforç per reciclar i ajudar, amb aquests petits gestos, a deixar un planeta millor pels que vindran després”.

Font: Aj. Olesa

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here