L’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha reclamat l’aprovació amb urgència d’un pacte d’estat per unificar el tractament que es dona a les víctimes de violència masclista, ja que hi ha molta diferència entre comunitats autònomes a l’hora de dictar ordres d’allunyament contra els agressors

A Catalunya se n’han dictat en el 25,31% dels casos, molt lluny del 36,97 de Ceuta, el 35,87 d’Extremadura i el 32% de La Rioja, segons dades de la delegació del govern per a la violència de gènere a data del 30 de setembre. D’altra banda, els advocats d’ofici designats pel col·legi han atès un 4,82% més de dones víctimes de violència de gènere en els primers deu mesos de l’any en comparació amb el 2018. En total s’han fet 3.544 designacions.

El nombre de designes per violència de gènere en el Torn d’Ofici de l’ICAB augmenta any rere any. Entre el 2014 i el 2018 l’increment és del 16,85%. Això inclou Arenys de Mar, Badalona, Barcelona, Berga, Cornellà de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Igualada, El Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Del total de designacions del 2019, en un 14,64% dels casos el lletrat va realitzar la primera assistència en seu policial, el que suposa un lleuger augment respecte al 2018.

L’ICAB considera fonamental que les dones estiguin assistides per un advocat des del moment previ a la interposició de la denúncia, alhora que recorda que les víctimes de violència de gènere estan emparades per la justícia gratuïta. Pel que fa a les designacions sobre investigats o detinguts per violència de gènere, durant els primers deu mesos s’han realitzat un total de 6.032, un 2,08% més sobre el mateix període del 2018.

Així mateix, l’ICAB reclama incorporar el Conveni d’Istambul a l’ordenament jurídic espanyol i promoure la formació especialitzada i amb perspectiva de gènere entre tots els professionals que intervenen en procediments de violència de gènere. La degana del col·legi, Maria Eugènia Gay, la diputada de la Junta de Govern responsable del Torn d’Ofici, Carmen Valenzuela i altres advocades s’han concentrat a la seu de l’entitat per mostrar el seu compromís en la lluita contra la violència masclista.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here