L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat es personarà com a acusació popular en el cas del doble crim comès a la ciutat. Ho han acordat tots els grups polítics municipals en un ple extraordinari aquest dimarts

Els grups municipals de l’Ajuntament d’Esplugues van consensuar la següent declaració, que va ser llegida per l’alcaldessa, Pilar Díaz, durant el Ple municipal extraordinari que va tenir lloc aquest dimarts 7 de gener:

“Esplugues avui plora i està de dol. Ahir, dia 6 de gener, la nostra ciutat, Esplugues, es va llevar amb la brutal notícia de l’assassinat de la Mònica, de 28 anys, i de la seva filla de 3 anys. Són les dues primeres víctimes de la violència masclista d’aquest any a Espanya. Però no acceptem que l’1 de gener el comptador es posés a zero. Desgraciadament, les nostres veïnes se sumen a una llarga llista de dones assassinades pel simple fet de ser dones, i de fills i filles executades per infligir dolor a les seves mares.

La Mònica i la petita no són un número més d’una llarga llista, com la Flori i com la resta de víctimes d’aquest terrorisme criminal. Eren una dona i una nena amb tantes coses per fer, tantes coses per somiar, tantes coses per gaudir, tantes coses per compartir… Amb uns pares, amb uns avis, amb una família, amb amigues, amb companys, amb unes mestres, amb uns veïns, amb gent que les estimava. Ens les han arrabassat i no hi ha reparació possible.

Els assassins masclistes arrabassen vides i destrossen famílies. La família directa, la família educativa, les amistats, el veïnat. L’horror i la barbàrie ahir van colpejar la Mònica i la seva petita, fins a assassinar-les.

Avui, a la Casa de la Vila, la casa del poble, els 21 regidors i regidores únicament pretenem ser altaveu del conjunt de la ciutadania d’Esplugues, i expressar en veu alta el desconsol, la tristesa, la ràbia, la indignació i el rebuig que tots i totes sentim davant aquest doble crim. Els espluguins i espluguines volem plorar amb la seva família i els hi volem transmetre el nostre acompanyament, el nostre escalf i el nostre suport. Tota Esplugues, cadascú de nosaltres, cadascuna de nosaltres, vol romandre al vostre costat en aquests moments de desconsol, tan durs i tan amargs. Malauradament sabem que res ja no tornarà a ser igual.

Avui tots i totes compartim el sentiment de commoció, el dolor i la tristesa més profunda. Volem dir prou, prou i prou. Avui cridem i repetim “ni una més ni una menys”.  Ens volem vives.

Diem prou, i volem refermar el nostre compromís en la lluita contra la xacra de la violència masclista, que, com es confirma repetidament, no entén de nacionalitats, religions, edats, nivell cultural o situació econòmica.

En els últims anys s’han produït avenços significatius en el foment de la igualtat entre dones i homes, però aquesta violència estructural segueix impregnant la nostra societat i contamina unes relacions que, de forma natural, s’haurien de desenvolupar en un marc d’igualtat.

És primordial reconèixer aquesta violència i desemmascarar-la. Les institucions i la ciutadania hem de fer front comú per generar un marc de respecte que garanteixi la seguretat de totes les dones, així com la dels seus fills i filles. Des d’aquí, fem una crida a favor de la tolerància zero cap a qualsevol discurs que intenti invisibilitzar i banalitzar la gravetat de la violència masclista i cap a qualsevol actitud violenta –verbal, psicològica, ambiental, econòmica, física– vers les dones pel sol fet de ser dones. La discriminació per raó de gènere, que mai no s’hauria de normalitzar, és una llavor que amenaça la nostra societat.

Fem també una crida a les dones perquè demanin l’ajut necessari davant qualsevol indici de perill. No hi ha cap circumstància que justifiqui la violència masclista. Sapigueu que no en deixarem passar ni una. No dubteu que teniu tota la comunitat al vostre costat. No dubteu que acabarem amb els assassins masclistes.

Esplugues diu no a les violències masclistes, Esplugues diu no a les desigualtats, Esplugues diu ni una menys! Ens volem lliures i vives!!!

Per tant, a proposta de tots els grups municipals acordem:

Primer.- L’Ajuntament d’Esplugues condemna enèrgicament aquest feminicidi i infanticidi.

Segon .- Expressem el nostre condol, en nom de tota la ciutadania d’Esplugues de Llobregat.

Tercer.- Reafirmem el nostre rebuig a les violències masclistes i fem pública la nostra ferma voluntat de seguir aplicant mesures per eradicar-les.

Quart. – Atesa la gravetat dels fets ocorreguts al nostre municipi, acordem la personació, com acusació popular, en el procediment que es tramitarà davant l’ordre jurisdiccional penal.

Cinquè.- Facultem l’alcaldessa per a la signatura de tots aquells documents que siguin necessaris per a l’execució d’allò acordat a l’apartat anterior, tant pel que fa a la designació d’advocat/da i/o procurador/a com per a qualsevol altre tràmit vinculat al procediment judicial.

Sisè.- Donem trasllat d’aquests acords al Consell Municipal de les Dones d’Esplugues de Llobregat, al Consell de Dones del Baix Llobregat, a l’Àrea de Serveis d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, a l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya i al Ministerio de Igualdad.”

Font: Ajuntament d’Esplugues

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here