La Sala Segona del Tribunal Suprem ha decidit que el líder d’ERC no surti de la presó per a exercir d’eurodiputat obviant la resolució del Tribunal de Justicia de la Unió Europea.

La Sala Segona del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena, ha decidit obviar la resolució del TJUE. Aquesta, reconeixia la immunitat de Junqueras des del moment en què es van proclamar els resultats electorals de les eleccions europees del 26 de maig.

Tot i així des del Tribunal Suprem considerat que el líder d’ERC ha de romandre a la presó entenen que la sentència del judici al procés l’inhabilita per a desenvolupar el seu càrrec com a eurodiputat.

Dilluns hi ha ple al Parlament Europeu i segons la resolució Oriol Junqueras no podrà assistir-hi.

La Sala Contenciosa del Tribunal Suprem, a petició de la Junta Electoral Central, li ha mantingut la inhabilitació considerant que “no és procedent la llibertat d’Oriol Junqueras ni demanar el seu suplicatori al Parlament Europeu després de la sentència del TJUE, una vegada que ja està condemnat en ferm a la pena de 13 anys de presó i que aquesta condemna comporta l’exclusió de la condició d’eurodiputat que li va reconèixer el tribunal europeu”. A més, rebutja “cap causa de nul·litat del judici” ja que aquest les sessions oral d’aquest van finalitzar un dia abans que el líder d’ERC fos proclamat europarlamentari, el 13 de juny de 2019. La Sala va denegar-li el permís de sortida a Junqueras el 14 de juny.

Tot i això, la Sala ha expressat, que s’aplicaria en futures situacions la nova doctrina proclamada pel TJUE, en la que fixa que, amb carácter general, qualsevol pres preventiu que adquireixi la condició d’eurodiputat ho fa des del momento de la seva programació com a electe i pot ser alliberat per a realizar tràmits formals posteriors a la seva designació. Han destacat, però, la possibilitat que, de manera excepcional, es mantingui la mesura cautelar de presó, sempre que es consideri necessari per part de l’òrgan judicial.

La Sala finalitza “En definitiva —conclou la Sala— qui participa en un procés electoral quan ja està sent jutjat, encara que finalment resulti electe, no gaudeix d’immunitat d’acord amb el dret nacional. No pot condicionar el desenllaç del procés ni, menys encara, el dictat de la sentència. Per tot això, d’acord amb el paràgraf primer a) de l’article 9 del Protocol d’Immunitats, no era ni és necessària autorització de Parlament”.

Amb aquesta resolución, el Suprem finalitza amb totes les expectatives posades sobre la possibilitat de la nul·litat del judici i rebutja l’argumenta de la defensa que la sentencia del TJUE hagi declarat que és obligada la inmediata llibertat de qualsevol près i el seu desplaçament a Brusel·les, i que només podria tornar-se a activar la mesura cautelar si es suspengués la immunitat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here