Una moció aprovada per unanimitat defensa mantenir la proximitat a les víctimes

El Ple municipal ha aprovat per unanimitat una moció que rebutja la intenció manifestada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de traslladar i comarcalitzar alguns dels jutjats locals de Violència de Gènere (VIDO). L’Ajuntament de Sant Boi considera que per facilitar l’accés a l’empara judicial cal “aproximar els òrgans judicials a les víctimes”.

La proposta del TSJC planteja centralitzar aquests jutjats al·legant com a “excusa” una excessiva càrrega de treball. En el cas de Sant Boi, els casos de violència masclista deixarien d’abordar-se a la ciutat i passarien a ser jurisdicció del jutjat de Gavà.

La moció, que s’adreça a la Conselleria de Justícia i al Ministeri de Justícia, recorda que la Llei orgànica 1/04 de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere va habilitar Jutjats de Violència de Gènere (VIDO) a cada localitat per tal de facilitar a les done s el procés de denúncia de les situacions que pateixen, tenint en compte que moltes acostumen a no denunciar o a retirar les denúncies per por als seus agressors.

El Ple municipal considera paradoxal que el TSJC planteji ara en alguns casos (al document ?Comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona?) la desaparició d’aquesta competència a escala local, tot recuperant una proposta de 2016 que va provocar mobilitzacions per part de partits polítics i organitzacions feministes.

El text aprovat per l’Ajuntament aquest dijous, dia 23 de gener, afirma que incrementar la distància entre els jutjats i les víctimes “podria fer augmentar la impunitat dels delictes i la seva escalada en nivell de gravetat”.

La moció argumenta també que “la redistribució del sistema de justícia no pot anar en detriment de I’atenció de proximitat a les víctimes de violència masclista” i afirma “cal establi r mesures que no vagin en detriment de les víctimes i apostar perquè siguin els òrgans judicials especialitzats en violència de gènere aquells que es desplacin pel territori”.

El Ple municipal recorda que l’any 2019 es va tancar amb un balanç de 55 dones assassinades a l’Estat espanyol, la xifra més alta des de l’any 2015, que des de 2003 han estat assassinades com a mínim 1.035 dones. Enguany, fins al dia 23 de gener, ja s’han produït 5 assassinats.

Font: Aj.SantBoi

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here