L’ESPECTACLE

La Passió d’Esparreguera comença la temporada 2020 amb la il·lusió i les ganes de fer arribar a l’espectador actual un espectacle popular d’un valor excepcional i reconegut arreu, avalat per una tradició de fa 400 anys.

Un espectacle únic a Europa que es caracteritza per una acurada presentació escènica. L’encertat moviment de les masses, la gran varietat de cromatismes realçats contínuament per sorprenents efectes de llum, so i efectes especials aconsegueixen transmetre a l’espectador l’essència d’uns personatges que van viure fa dos mil anys.

La grandiositat del teatre, uns decorats magnífics que donen un caire èpic a l’espectacle, la gran quantitat d’actors en escena, l’agilitat en els canvis escenogràfics, la perfecta unió de text i música, interpretada en directe, fan que la nostra Passió esdevingui una producció teatral de característiques úniques.

La Passió es representa en 35 escenes, repartides en dues parts: al matí, 12 escenes i a la tarda, les 23 restants. Es tracta, doncs, d’una estructura poc freqüent en el teatre actual, que fa de l’espectacle una autèntica festa popular per a gaudir durant tot un dia.

Al voltant de 10.000 persones, any rere any, motivats per la bellesa i la màgia de l’espectacle, ens visiten i fan possible la pervivència d’un espectacle declarat d’interès nacional i premiat amb la Creu de Sant Jordi.

Un ampli ventall de propostes organitzades permeten als nostres espectadors assistir a l’espectacle amb totes les garanties i comoditats possibles.

L’única Passió amb música en directe!

La música és un dels trets diferencials més importants de la nostra Passió. Va íntimament lligada amb el desenvolupament de l’espectacle, potencia emocions, subratlla ambients, és en directe i sempre s’adapta a la representació.

L’any 1976 s’estrenà la partitura, composta expressament per a La Passió d’Esparreguera pel mestre Josep Borràs, fill de la vila. En la composició de la música hi ha una dualitat entre música religiosa potenciada per un orgue de més de 700 tubs i una música més realista de caire oriental i hebraic.

El passat 2019, la música de la Passió va sonar al Vaticà. Enguany es compta amb una orquestra amb més de 30 músics i una coral de 50 veus que donen vida a la banda sonora de l’obra.

El text de La Passió

El text actual és obra del poeta esparreguerí Ramon Torruella i Satorra. Es va estrenar l’any 1960 i té la particularitat que, tot i mantenir-se fidel als textos evangèlics, s’adapta a nostra realitat més immediata.

Sap encaixar molt bé la forma rítmica del vers a l’ambient i a la psicologia del personatge i cada vers té l’estil i la forma que millor li escau en cada moment.

NOVETATS DE LA TEMPORADA 2020

Any rere any, son moltes les novetats que s’incorporen a la nova temporada de la Passió. Enguany no n’és una excepció, i de novetats n’hi ha moltes.

Pel que fa a la vesant artística, aquest és el quart i darrer any de l’actual equip de direcció, encapçalat per la Vicky Alvelo i que planteja un any de continuïtat en quan a canvis dramatúrgics i les línies escenogràfiques, millorant el quadre de la Samaritana, els Pans i Peixos, els Mercaders del Temple, el Convit Farisaic i el segment final de l’espectacle de Resurrecció-Glòria. En aquesta mateixa línia, continua havent una inversió en material d’atrezzo, concretament al quadre Jesús foragita els mercaders del temple i a l’Elecció dels apòstols.

Els canvis en el repartiment, són els veritables protagonistes aquest 2020. Per començar amb un nou Jesús, representat per Jaume Navarro Tovar, que des del passat més d’octubre s’està treballant amb el personatge, fent un treball acurat de cada quadre, començant pel text i seguint pel moviment i aspectes tècnics, que conclourà perfilant la composició, els tons i evolució del personatge.

Però no és l’únic canvi en el repartiment, el Gerard Bidegain interpretarà el Judes, Jaume Navarro es reedita i tornarà a fer de Pere, el Lluc López farà el paper del Caifàs… Aquests només son 4 dels més de 25 actors i actrius que aquest any estrenen nou personatge

Aquest any també s’està treballant amb el vestuari dels apòstols, la Magdalena i de l’àngel de L’hort de Getsemaní.

El quadre d’Herodes s’ha vestit amb una nova coreografia de Salomé i les concubines d’Èric Rangel.

Enguany també hem apostat pel maquillatge, i hem comptat amb l’assessorament d’una professional del cine i el teatre amb qui traçarem les noves línies a seguir i revisarem els materials que fem servir, com barbes, perruques i maquillatges.

Pel que fa a la música, aquest any s’incorpora per primera vegada a l’equip de direcció musical, l’Anna Niebla, primera dona que dirigirà alguns dies la música de l’espectacle.

LA IMATGE DEL 2020

El disseny del cartell 2020 ha recaigut sobre Olivier Grau, qui ja l’havia elaborat en temporades anteriors. Aquest any, ha optat per donar protagonisme a una imatge de l’espectacle, concretament, el quadre del Sant Sopar. Amb aquesta fotografia d’un to terrós es vol remarcar la teatralitat de La Passió, alhora que ressalta un element del drama com el sant sopar.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here