Un jutge ha citat com a investigada la primera tuitera contra la que va querellar-se la fiscalia per una fake news (noticia falsa). La dona, de Sant Joan Despí va difondre un vídeo fals que atribuïa actituds violentes a un grup de menors no acompanyats amb l’objectiu de denigrar-los.

La internauta, resident a Sant Feliu de Llobregat, ha estat citada el pròxim 9 de març pel titular del jutjat d’instrucció número 5 del mateix municipi com a investigada per un delicte contra els drets fonamentals. La Fiscalia acusa, en la seva querella, a la dona per a difondre el vídeo el dia 13 de juny al seu Twitter. Al vídeo es podien observar les agressions d’un grup d’alumnes del Brasil a la seva professora. Ella va atribuir-los falsament a un centre de menors no acompanyats d’Espanya, per a agreujar els prejudicis contra aquest col·lectiu.

El missatge que la dona va posar al seu Twitter juntament amb el vídeo era: “T’envio un vídeo d’un centre educatiu per als emigrants menors d’edat que entren il·legalment a Espanya. Et demano que el difonguis per a que Espanya s’assabenti d’una vegada de com ens agraeixen que els acollim”.

Segons Miguel Ángel Aguilar, fiscal de delictes d’odi, la investigada, mitjançant el text i “l’impactant” vídeo pretenia vincular una suposada violència a les aules amb els menors no acompanyats procedents d’altres països. La querella sosté que “Tot això amb la voluntat de denigrar-los associant-los de forma generalitzada amb actes  incívics, violents i de falta de respecte a l’autoritat del professorat, desacreditant-los i contribuint d’aquesta manera a despertar o augmentar entre la població els prejudicis i els estereotips contra aquest col·lectiu de persones, especialment vulnerables, amb el conseqüent risc de generar sentiments de rebuig i hostilitat social cap a ells”.

Va ser el passat juliol quan la Síndica de Greuges de Barcelona va alertar a la Fiscalia de la difusió del vídeo a internet. Els mossos van remetre dos atestats, un dels quals identificava a R.M.M.C com a titular del compte de Twitter que va fer la difusió del vídeo. Els Mossos van alertar també que el vídeo, on uns alumnes criden, llancen papers, tiren taules i cadires i criden a la professora és d’una escola del Brasil. Alhora, van identificar altres usuaris de Cuenca, León, Granada i Madrid que també havien difós el vídeo.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here