La pandèmia del coronavirus ens ha fet mirar enrere per buscar precedents. Aquests dies s’ha parlat molt del “Quadern gris” de Josep Pla que l’autor empordanès va escriure durant l’episodi d’una terrible epidèmia de grip, la de 1918, mal anomenada “grip espanyola” i que va coincidir amb el final de la Primera Guerra Mundial.

La comarca del Baix Llobregat disposa d’una publicació que ens pot ajudar a entendre com es va viure aquella greu situació a la nostra comarca. El metge i historiador santfeliuenc José Luis Bóveda Treviño n’és l’autor. Es tracta de “L ‘epidèmia de grip de 1918. L’altre enemic d’una societat en guerra ( Una visió des del Baix Llobregat)” editada  per l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i Editorial Nèctar, l’any 2018.

Poc es podia imaginar el públic que va assistir a la presentació del llibre a l’Arxiu Comarcal, a Sant Feliu de Llobregat, el 21 de gener de 2019, ara fa poc més d’un any, que la investigació de José Luis Bóveda, es podia posar de dramàtica actualitat l’any 2020. Aquell acte, que va comptar amb les intervencions de l’autor, de l’arxivera comarcal Mari Luz Retuerta, del regidor de Cultura de Sant Feliu, Manel Martínez, i del responsable de Cultura del Consell Comarcal, Lluís Montfort, va aplegar força públic interessat en aquell episodi històric.

Avui aquella pandèmia se’ns ofereix com un antecedent a tenir present tot i que els mitjans de la medicina actual son molt més potents que els de 1918. Però pot ser un bon llibre per aprendre coses de principis del segle XX que ens poden fer reflexionar entrat ja el segle XXI.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here