Per contactar-hi només cal omplir aquest formulari i exposar els dubtes sobre expedients de regulació d’ocupació, prestació per inactivitat o qualsevol altre tema relacionat amb l’àmbit laboral

La declaració d’Estat d’Alarma decretada pel Reial decret 463/2020, de 14 de març, a causa de la crisis sanitària, està provocant efectes sobre les persones i en especial sobre l’activitat econòmica, atès l’ordre de tancament de molts comerços i activitats industrials. Des de l’Ajuntament, mitjançant el Servei d’Ocupació, es posa a disposició de la ciutadania un servei per resoldre consultes i dubtes en matèria laboral per orientar davant la situació d’excepcionalitat que s’ha generat.

Dubtes sobre la reducció de la jornada laboral, què implica un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), quines prestacions per desocupació es poden sol·licitar, etc. es poden fer arribar a aquest nou servei a través del formulari.

El regidor de Promoció Econòmica, Xavi Gómez, ha explicat que “en un moment de gran incertesa per a molts treballadors i treballadores el consistori es posa al seu costat i ofereix assessorament i orientació. Les administracions hem de vetllar pel benestar de la gent i acompanyar-la en tot allò que necessiti”.

Mesures econòmiques aprovades pel Govern

A títol informatiu, algunes de les mesures més importants que s’han aprovat són:

  • Es té dret a reorganitzar o reduir la jornada laboral. Per tenir cura familiars (fins segon grau) la reducció podrà ser fins el 100% de la jornada.
  • Les empreses han de facilitar el teletreball i posar els mitjans necessaris.
  • Si estàs afectat per un ERTO:

o     Podràs cobrar la prestació per desocupació el temps que estiguis en afectació.

o     La prestació rebuda durant l’ERTO a causa del COVID-19 no et restarà temps de cotització per prestacions futures.

o     Si encara no tens els 12 mesos cotitzats prèviament, també podràs cobrar la prestació.

o     Si estàs de baixa laboral i la teva empresa fa un ERTO, seguiràs cobrant la baixa per la Seguretat Social i quan tinguis alta mèdica podràs acollir-te a la prestació.

o     Quan acabi l’ERTO podràs tornar al teu lloc de feina habitual amb les mateixes condicions.

o     Mentre duri l’ERTO no s’acumula temps de vacances ni paga extra.

o     Durant l’ERTO passaràs de cobrar la nòmina a cobrar la prestació (sense cap indemnització addicional, perquè no és un acomiadament). L’import de la prestació correspon al 70% de la base reguladora els primers 6 mesos i del 50% a partir del 7.

  • Si necessites la baixa mèdica per tenir coronavirus, serà baixa per malaltia professional, cobrant el 75% de la base reguladora des del primer dia.
  • Les empreses no poden obligar a fer vacances. Ha de ser un acord mutu amb els treballadors/res. Segons s’estableixi al Conveni col•lectiu i/o a l’article 38.2 de l’Estatut dels treballadors.
  • Si necessites tramitar la prestació amb el SEPE/SOC per desocupació tingues en compte:

o     Les Oficines de Treball del SOC estan tancades.

o     Per a qualsevol gestió relacionada amb prestacions d’atur es pot trucar al telèfon 93.619.09.98 del Servicio Público de Empleo Estatal o contactar a través del www.sepe.es. En aquest enllaços trobareu més informació al respecte: SEPE i SOC.

o     Els terminis establerts per sol·licitar prestacions no es tindran en compte per poder garantir tots els drets.

o     Tràmits com la renovació de la demanda, els pagaments de la renta garantida, subsidis, etc., es prorroguen automàticament sense que la persona usuària hagi de fer cap actuació.

Font: Aj. Sant vicenç dels Horts

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here