Les pastisseries han rebut molts encàrrecs però la venda serà significativament més baixa de l’habitual. A Gavà l’Ajuntament s’ha apropat mitjançant elBruguers.cat als comerços per veure com es viurà aquest dilluns de Pasqua confinada i si les mones continuaran estant a la taula dels gavanencs i gavanenques

L’Estat d’alarma farà que la celebració del Dilluns de Pasqua sigui molt diferent de l’habitual però, d’una manera o una altra, seran moltes les famílies que gaudiran de la mona. Feta a casa, recollida de la pastisseria o portada a domicili, es menjarà això sí en el marc del nucli familiar.

A Gavà, pastisseries i forns com La Fleca del Centre, Pastisseria Núria i La Trufa treballen des de fa dies amb encàrrecs, encara que no realitzen servei a domicili per impossibilitat de fer-ho. La passtisseria Torredeflot s’ha mantingut tancada aquests dies i valora obrir només dissabte, diumenge i dilluns coincidint amb la celebració de La Mona. El pastisser Josep Torredeflot deia el dijous previ que encara no ho havien decidit perquè “no hi ha gent pel carrer, el comerç està molt parat, no és una cosa de primera necessitat”.

En canvi, a la pastisseria La Trufa es mostren optimistes davant aquesta campanya. Rocío Rodríguez explica que “la previsió ha canviat molt respecte a dues setmanes enrere, de no tenir-ne hem passat a estar amb il.lusió”. Al seu parer, “les mones són coses d’infants i no pots estar sense regalar una mona a un infant, són els que manen a casa”. Les xarxes socials han estat aliades d’aquests establiments, la pastisseria ha penjat al seu perfil de Facebook les mones per a què les famílies poguessin triar abans d’encarregar-les. “Tothom les encarrega perquè les vol venir a buscar i no fer cua”,, afegeix la pastissera. També treballen amb encàrrec a Pastisseria Núria, des d’on el pastisser Joan Carles Pla puntualitza que tindran “unes quantes per vendre sense encàrrec per la gent que pugui venir”.

A la veïna ciutat de Viladecans, algunes pastisseries sí han ofert servei de mones a domicili, sumant-se a la campanya del Gremi de Pastisseria de la Província de Barcelona “Cap nen sense mona”. És el cas de Divine’s, que va haver de tancar dijous la recepció de comandes davant la impossibilitat d’assumir-ne més. El pastisser Domingo Pardo explica que han arribat a tenir “una llista d’espera de més 250 persones” i que, encara que feia una setmana que recollien encàrrecs, “va ser a l’allargar el temps de confinament i veure la gent que no podia sortir pel Dilluns de Pasqua que ha estat una bogeria”.

En relació a les vendes i malgrat la bona demanda, s’espera que siguin inferiors a anys anteriors. Des de La Trufa apunten “un 50% en relació a l’any passat”. A Divine’s parlen d’una xifra inferior: “Encara que estem sobrepassats, el volum de venda és menor perquè al no ajuntar-se les famílies les mones que es venen són les més petites”, afirma Pardo. Pastisseria Núria confirma aquesta tendència atípica de mones per a entre 2 i 4 persones i també té la meitat de reserves d’anys anteriors.

Pel que fa als preus, Rocío Rodríguez assegura que es mantenen els d’anys anteriors: “Pel que fa a figures de xocolata fa anys que no es toca perquè ja considerem que són cares i els pastissos igual. Als ninos que comprem, sí que ens peguen unes clavades increïbles”. La Trufa obre dissabte matí i tarda i diumenge i dilluns fins a les 15h.

La campanya de la mona suposa per al sector entre el 25 i el 30% de la facturació anual, l’any passat a la província es van vendre prop de 700.000 unitats. Per recuperar part d’aquesta facturació, des del Gremi de Pastisseria de la Província de Barcelona aposten per duplicar la celebració i proposen l’1 de juny, Segona Pasqua, com a data per gaudir de la mona “en una certa normalitat”, segons el president, Elies Miró que apunta que “serà un moment de celebració familiar i global, un retrobament en societat”. Des de Divine’s opinen que “la intenció és bona” i la recolzaran però “no té sentit perquè qui no l’hagi comprat a una pastisseria ho haurà fet a un súper i qui no l’haurà fet a casa i d’alguna manera o una altra l’haurà celebrat”. Per la seva banda, Joan Carles Pla ho veu complicat ja que “al mes de juny ja estem amb les coques de Sant Joan, que també és una feinada”.

Des del Gremi expliquen que, un any més, triomfaran les figures de xocolata de Disney i Pixar, els personatges de La Patrulla Canina i els jugadors del Barça. Són una tendència a l’alça les mones d’autor on l’important és el tipus de xocolata i la manca de sucres, on el color s’aconsegueix amb fruites liofilitzades. Les pastissers dediquen de mitjana tres hores de treball a cada peça.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here