La mesura estarà vigent mentre duri l’estat d’alarma, posteriorment s’establirà un pla personalitzat de finançament sense interessos, fins a un màxim de 6 mesos a les factures congelades. També amplia la tarifa social de l’aigua a totes aquelles famílies que s’hagin vist afectades per la crisi econòmica produïda per la COVID-19

La crisi econòmica derivada de la COVID-19 ha impulsat la creació d’una sèrie d’ajudes en el pagament del rebut de l’aigua per part de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) que afecten principalment a PIMES i autònoms. L’ens en coordinació amb les companyies subministradores d’aigua que operen en els 36 municipis metropolitans ha decretat la congelació dels rebuts de l’aigua i de la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR).

Els dos col·lectius a qui va dirigida aquesta mesura són PIMES i autònoms, en el cas de les empreses es podran acollir aquelles que puguin acreditar que tenen menys de 50 treballadors i que facturen menys de 8 milions d’euros anuals, a més en tots els casos qui ho sol·liciti ha de ser titular del contracte de subministrament d’aigua potable.

Tots els que compleixin amb aquests requisits podran congelar les factures de l’aigua mentre estigui vigent l’estat d’alarma (és a dir, estaran exempts del seu pagament) així com l’ajornament en el pagament de la TMTR. L’abonament de les factures ajornades es finançarà amb plans personalitzats i sense interessos a retornar en un màxim de 6 mesos un cop decretat la fi de l’estat d’alarma.

Per poder beneficiar-se d’aquests ajuts els interessats s’han de posar en contacte amb la companyia subministradora d’aigua del seu municipi a través dels canals de què disposi. La informació de contacte pot consultar-se a covid19.amb.cat.

Tarifa social per les famílies afectades per la crisi del Covid-19

D’altra banda, l’AMB ha posat en el centre dels ajuts a les famílies que s’han vist afectades per una disminució dels seus ingressos a causa de la crisi actual. D’aquesta manera, l’AMB recorda que aquelles persones que així ho sol·licitin davant de la seva companyia d’aigua podran demanar la tarifa social de l’aigua i de la TMTR. L’objectiu de la mesura és garantir el subministrament d’aigua com a consum de primera necessita i estàndard que estipula l’OMS.

A més de les famílies afectades per la crisi també ho poden sol·licitar: les famílies on tots els seus membres es trobin en situació d’atur, persones de més de 60 anys que cobrin una pensió mínima, i persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 75 %, o amb un nivell III de grau de dependència reconeguda per l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials.

Pel que fa a la TMTR hi haurà una reducció del 50% de la taxa si el contribuent és beneficiari del cànon social de l’ACA perquè es troba en atur o percep una pensió mínima, i del 100% si a més té un informe dels serveis socials que acredita que està en situació de vulnerabilitat o està acollit a algun fons de solidaritat de la companyia subministradora.

Tractament de residus

Durant aquesta crisi sanitària s’ha d’extremar al màxim el tractament de residus, és per aquest motiu que l’AMB fa una crida perquè les llars en quarantena o amb un cas positiu de coronavirus dipositin tots els residus generats per la persona malalta i els seus cuidadors (mascaretes, guants, i altres elements sanitaris) en una bossa específica que haurà de dipositar-se en el contenidor de resta.

A continuació us expliquem com procedir a la separació en cas de positiu a casa:

• Primer: dipositar tots els residus generats pel malalt en la bossa 1 que s’ha de tancar abans de sortir de l’habitació de la persona malalta.


• Segon: ficar la bossa 1 dins d’una segona bossa, bossa 2, on s’ha d’incorporar el material que ha utilitzat el cuidador.


• Tercer: llençar la bossa 2 a la fracció de resta.

Font: AMB

Pel que fa a la resta de residus es continua mantenint la separació habitual. Recordar, també, que cal rentar-se les mans després de llençar la brossa.

Font: AMB

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here