Més d’un centenar de persones voluntàries confecciona material sanitari per l’Hospital Moisès Broggi  · Coronavirus Makers de la ciutat elaboren viseres i altres elements protectors amb impressores 3D

L’Ajuntament de Sant Joan Despí continua coordinant diferents iniciatives de la ciutadania, empreses, comerços o entitats, que volen donar un cop de mà en tot allò que sigui necessari per pal·liar les conseqüències de la crisi derivada del COVID-19. L’Ajuntament ha creat un circuit per recepcionar i donar sortida a les aproximadament 150 peticions de voluntariat i oferiments que ha rebut. Les propostes col·laboratives abasten des de la confecció de material (mascaretes, bates, etc.), a l’elaboració de menjar i suport telefònic al col·lectiu de la gent gran, esterilització de material o disponibilitat de transport per a funcions múltiples (portar material als centres sanitaris, compres a domicili, etc.).

Entre les iniciatives gestionades per l’Ajuntament es troba un segon lliurament de mascaretes quirúrgiques a l’Hospital Moisès Broggi confeccionades per una xarxa de més d’un centenar de persones voluntàries coordinades per participants i professorat del taller de costura de l’Escola Municipal d’Art. Ja s’han entregat 1.500 unitats i en els propers dies, 500 més. Fa tres setmanes les persones voluntàries van confeccionar 4.600 mascaretes, que amb aquesta nova entrega, faran un total de 6.600. A més, la xarxa de persones voluntàries ha posat fil a l’agulla per confeccionar 5.000 mascaretes més.

D’altra banda, el grup de persones voluntàries ha cosit 30 bates d’ús sanitari, i resta a l’espera de disposar de més material que ha d’aportar l’Hospital Moisès Broggi per continuar elaborant-ne quan calgui. L’Ajuntament també ha aportat el material per donar resposta a la petició d’un veí que s’ha ofert a confeccionar 200 bates a la fàbrica de la seva ortopèdia i també ha lliurat 50 pantalles protectores de metacrilat donades per un veí.

Viseres protectores amb tecnologia 3D

Una altra de les iniciatives en què participa l’Ajuntament és l’entrega a l’Hospital Moisès Broggi, entre d’altres centres, de viseres fixes tancades fabricades amb impressora 3D per un particular, Marc Sardà. Sardà, que té el seu estudi a Sant Joan Despí, disposa de dues impressores 3D que acompleixen amb els requisits tècnics i de calibrat necessaris per elaborar les viseres seguint els prototips homologats del moviment makers,  una comunitat virtual creada a les xarxes socials que fa materials amb tecnologia 3D i que ara, s’ha rebatejat amb el nom de Coronavirus Makers per donar resposta a la crisi sanitària. A través de la xarxa comparteixen els models i consells de fabricació. Sardà, que es dedica professionalment al disseny i la producció del so, comenta que “utilitzo els filtres de policarbonat que es fan servir en el món professional de la il·luminació, i filament de PLA, àcid polilàctic biodegradable procedent del panís, per fabricar les viseres. He fet al voltant d’un centenar i encara disposo de material per fer 40 més”.

A més d’aquestes aportacions a l’Ajuntament, Marc Sardà, juntament amb els tres makers santjoanencs Juan Orellana, Juan Abad i Carlos Martín-Albo han fabricat aproxidament 162 viseres més, mascaretes i peces per subjectar les mascaretes al cap sense que s’hagin de recolzar a les orelles, que després d’hores utilització, fan mal. La comunitat dels makers baixllobregatins, amb més de 300 membres, preparen les peces, ho comuniquen al grup per xarxes socials i aquest proporciona el transport per recollir-les -feina que normalment fan els Mossos, taxistes o transportistes voluntaris- i lliurar-les després on facin falta.

Donacions d’empreses i comerços

La solidaritat amb la petició de material sanitari també ha obtingut resposta entre el teixit empresarial i comercial, que no ha dubtat, fins i tot, a posar les seves instal·lacions a disposició del que sigui necessari. Les donacions, també personals, no han deixat d’arribar al Hospital Moisès Broggi que en una primera entrega va aconseguir reunir 533 bates amb diferents tipus de protecció; 1.000 guants i cinc caixes més de diferents materials (làtex, vinil o nitril); 67 ulleres i cobreulleres protectores; 25 mascaretes FFP2; solució hidroalcohòlica o 20 granotes. A més de material, hi ha establiments disposats a cedir els seus espais com instal·lacions d’esterilització (clíniques dentals) o per confeccionar en el que sigui necessari. El registre d’oferiments en aquest àmbit arriba a la vintena.

Font: Aj. Sant Joan Despí

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here