A instàncies de l’Ajuntament de Sant Just, la Generalitat ha assumit temporalment la direcció de la residència Nuestra Señora de Lourdes, d’acord amb la congregació religiosa de las Hermanitas de los Ancianos Desamparados.

L’Ajuntament va alertar la setmana passada a la Conselleria de Salut de la Generalitat de la complicada situació que estava vivint la residència a nivell d’estructura organitzativa, i avui ha arribat la nova persona responsable a les instal·lacions de la residència de gent gran.

Amb el confinament de la totalitat de les monges de la congregació per tenir símptomes de la COVID-19, a excepció de la Madre Superiora, l’estructura organitzativa de la residència havia quedat afeblida a principis de la setmana passada. A part, s’havien registrat moltes baixes de personal en poc temps, fet que dificultava les tasques diàries de la residència. En conèixer aquesta situació, l’Ajuntament va decidir actuar en favor de les persones residents i recolzar la direcció del centre, a l’espera d’una resposta per part del departament de Salut.

Per tant, l’Ajuntament ha contractat un servei de reforç directiu fins a l’arribada de la Generalitat. Durant aquest període, l’Ajuntament també ha assumit la coordinació logística de determinades funcions de la residència, ha distribuït EPIS per al personal contractat, ha facilitat una gestió mecanitzada dels medicaments a través de blisters, ha realitzat desinfeccions del centre, ha facilitat llistats de contractació per a determinades figures claus de l’organització com infermeria o auxiliar de cuina, i ha assumit gestions diàries com l’externalització de la bugaderia o la compra de coberteria d’un sol ús per a evitar contagis.

Donats els casos positius que s’han anat identificant al centre a través de les proves diagnòstiques, les persones residents es troben confinades a les seves habitacions, i no es permet la mobilitat entre plantes i espais comuns. El personal s’ha reforçat per garantir un bon servei a les persones usuàries i s’han reforçat les mesures de protecció per evitar contagis. A part, la direcció del CAP està supervisant els casos positius i els possibles símptomes que puguin sorgir entre les persones residents. Pel que fa a la comunicació amb les famílies, la centraleta s’ha reforçat amb personal voluntari i s’estan fent videotrucades entre famílies i persones usuàries.

La funció que ha fet històricament aquesta ordre a Sant Just Desvern ha estat molt reconeguda, i l’Ajuntament la valora molt positivament. Tot i la intervenció temporal de la Generalitat a la residència a nivell organitzatiu, l’Ajuntament seguirà donant suport al centre i manté la seva col·laboració amb l’ordre religiosa i la Generalitat.

Des del consistori, es vol posar en valor la professionalitat i el seguiment que està fent el nostre CAP de la situació sanitària, entregat per ajudar en aquesta situació difícil i també la tasca realitzada per la unitat NBQ (nuclear, biològic i químic) de l’exèrcit, organitzant la situació de la residència i desinfectant totes les instal·lacions fins el més petit indret amb una gran professionalitat.

Entrega de mascaretes

El Comitè d’Emergències de l’Ajuntament de Sant Just ha acordat avui fer una nova entrega de mascaretes als principals punts de transport públic del municipi i a altres punts d’interès local com el Mercat Municipal. A part, dotacions de la policia i de protecció civil distribuiran mascaretes durant les rondes de vigilància pel municipi a aquelles persones que es desplacin per Sant Just sense aquesta protecció facial.

Aquesta acció se suma al repartiment de mascaretes que ja està duent a terme la Generalitat a les estacions de metro, de rodalies, d’autobusos o ferrocarrils ubicades a poblacions de més de 30.000 habitants. I cal recordar que, a partir del dia 20 d’abril, la Generalitat ha assegurat que facilitarà noves mascaretes a través de les farmàcies amb la targeta sanitària.

Atenció sanitària

La direcció del CAP de Sant Just continua fent seguiment dels casos del municipi, tot i que s’ha produït una important disminució. Pel que fa les residències, creix el nombre de test que es fan a les persones residents, com marca la Generalitat, i això permet ubicar les persones residents en funció del resultat del test i de l’aparició de símptomes relacionats amb el virus. Des de l’Ajuntament es continua fent seguiment de les residències, i hi ha diàleg constant amb les direccions i el departament de Salut per gestionar qualsevol necessitat o incidència.

Segons dades dels serveis sanitaris locals i de les residències, el nombre de defuncions total al municipi és de 38 persones. L’Ajuntament transmet el condol a les famílies.

Font: Aj. Sant Just

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here