La iniciativa, impulsada per un equip del Centre de Salut Mental Infantojuvenil de Cornellà, inclou un qüestionari que permet detectar casos sense aixecar sospites. També han preparat un vídeo per als nens que han sigut testimonis de maltractaments en què se’ls informa dels serveis a què poden trucar per demanar ajuda

Un equip de professionals del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Cornellà de Llobregat, gestionat per l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues, ha elaborat una guia per ajudar els professionals que tracten nens i dones en risc de patir violència de gènere o violència domèstica a detectar aquests casos durant el confinament.

La guia inclou un model d’entrevista telefònica per preguntar a les pacients en risc si han patit maltractaments sense aixecar sospites de l’agressor i oferir-los ajuda. També han preparat un vídeo dirigit a nens que han sigut testimonis de maltractaments, en el qual se’ls informa dels serveis als quals poden trucar per demanar ajuda.

El confinament ha intensificat les relacions dels membres del nucli familiar i, en el cas de les llars on es viu una situació de violència, ha deixat aïllades i desprotegides les víctimes. Els nens, que tenen les capacitats d’adaptació disminuïdes, són especialment vulnerables i tenen més risc de patir problemes de salut mental.

Un programa pioner a escala estatal

El CSMIJ de Cornellà va ser pioner a Espanya en implantar un programa per detectar situacions de violència a la llar i oferir a les persones que la pateixen un abordatge terapèutic que els permeti superar els problemes causats o agreujats per l’exposició a la violència.

El programa TEVI, creat fa 14 anys i que també inclou teràpies individuals i grupals per als nens, és l’únic integrat a la xarxa de salut mental pública infantil i juvenil que hi ha en tot l’Estat. Actualment, està totalment implantat al centre de Cornellà, i en diferents fases d’implantació en altres centres gestionats per l’Hospital Sant Joan de Déu.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here