A l’Hospital de Sant Boi i a la Xarxa de Salut Mental, els professionals d’infermeria treballen en equips multidisciplinaris, impliquen els pacients en les cures i els acompanyen en la presa de decisions del seu projecte vital.

Sota el lema “Una veu per liderar: portant el món cap a la salut”, aquest 12 de maig se celebra el Dia Internacional de la Infermeria coincidint el bicentenari del naixement de Florence Nightingale, precursora de la infermeria moderna. Aquest 2020, la jornada vol refermar el paper central que han de tenir aquests professionals en el lideratge de polítiques sanitàries i destacar la seva contri- bució única a la cura de les persones.

En aquest context, i enmig de la pandèmia global per la covid-19, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu vol posar en relleu el lideratge dels equips d’infermeria dels seus dos àmbits assistencials. D’una banda, de la Xarxa de Salut Mental, on tant en l’àrea hospitalària com en la comunitària, els professionals impliquen les persones ateses en les cures i en el seu projecte de vida. Un exemple n’és la Unitat d’Hospitalització de Persones amb Discapacitat Intel·lectual (UHEDI), on “a banda d’estabilitzar els trastorns mentals o de conducta, a través de cures específiques, oferim acompa- nyament perquè els usuaris tinguin una rutina, i els ensenyem activitats perquè millorin la qualitat de vida”, explica José Baena, infermer de la UHEDI.

Per un altre costat, a l’Hospital de Sant Boi, s’impulsa el lideratge infermer en equips multidiscipli- naris i una millora contínua en les cures, sense deixar de banda la humanitat i el respecte cap als pacients. Una atenció integral que pren especial importància en situacions de final de vida: “Les infermeres que ens dediquem a l’atenció al pacient pal·liatiu proporcionem afecte, comprensió i solidaritat. Tenim com a objectiu aprofundir en el coneixement humà, i acompanyar la persona i el seu entorn en aquesta situació”, explica Ingrid González, infermera de l’equip del Programa d’atenció domiciliària i equips de suport (PADES) del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Lideratge infermer: una actitud en la pràctica assistencial

Enguany, el Dia Internacional de la Infermeria se celebra enmig de la crisi sanitària per la covid-19, una situació inèdita per a tothom, que ha implicat una alta complexitat en la pràctica sa- nitària. Tanmateix, aquestes circumstàncies sobrevingudes han fet aflorar especialment valors com l’hospitalitat i el respecte cap a les persones, intrínsecs a Sant Joan de Déu.

Des que va començar la pandèmia pel nou coronavirus, “tot l’equip d’infermeria del Parc Sanitari han demostrat una professionalitat i un compromís totals amb la feina; així com una capacitat de treball encomiable, durant jornades llargues i intenses en les quals s’han viscut situacions durís- simes i canviants, que han sabut afrontar amb enteresa. En aquest context crític, les infermeres i infermers s’hi han deixat la pell, exhibint unes competències tècniques i una qualitat humana que cal fer valdre”, subratlla Isabel Grimal, directora d’Infermeria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Durant aquesta crisi, l’equip d’infermeria ha tingut en compte les preferències dels pacients i de les seves famílies, els han acompanyat en tot el procés assistencial, de manera especial en situa- cions de final de vida; una tasca que han desenvolupat amb eines de suport a la decisió i la gestió clínica basades en l’evidència. Una suma d’esforços de manera transversal amb la resta de pro- fessionals de l’organització, sense desviar-se d’un objectiu comú: tenir cura de la salut de les per- sones ateses.

Una manera de procedir que Grimal defineix així: “El lideratge infermer no és un càrrec, sinó una manera d’actuar com a professionals, proporcionant un tracte càlid i humà, orientat cap a la millora i l’experiència clínica en cures, a través del coneixement i de la innovació”.

En definitiva, un lideratge infermer que té en compte els aspectes bioètics en la pràctica sanitària, el respecte en la presa de decisions i que situa la persona atesa en el centre de les cures.

Font: SantJoandeDéu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here