Es preveu obrir oficialment la temporada el 13 de juny, amb les mesures necessàries per garantir l’ús social que marqui l’evolució de la pandèmia . S’adaptarà la platja als requeriments de les autoritats sanitàries per protegir tant els veïns com els visitants . Tindrà continuïtat el dispositiu de mobilitat sostenible

L’Ajuntament de Gavà està treballant en els preparatius de la temporada de bany per aplicar les mesures necessàries que garanteixin un ús social d’acord amb les condicions derivades de la Covid-19. La platja s’adaptarà als requeriments de les autoritats sanitàries per protegir la salut dels veïns de la ciutat i del barri de Gavà Mar i dels visitants. I al mateix temps, es prepararan tots els dispositius i serveis necessaris per a l’ús recreatiu.

El pla de desescalada indica que l’ús obert de les platges no és permetrà fins a la fase 3, i sempre en condicions de seguretat i distància social. Això vol dir que s’haurà d’esperar, com a mínim, fins al 8 de juny, cinc dies abans de la data inicialment prevista per donar el tret de sortida a campanya d’estiu, que l’Ajuntament preveu activar el dissabte 13 de juny.

Actualment, encara immersos en la fase 0, només es permet l’accés a la platja de Gavà per passejar, sempre que això no impliqui un desplaçament de més d’un quilòmetre, o bé per practicar esports individuals, inclosos nàutics, dins del terme municipal. No es permet l’accés a les àrees de joc, que es mantenen precintades. Tampoc prendre el sol ni el bany recreatiu.

Coincidint amb l’inici del desconfinament, l’Ajuntament ja ha començat a desplegar les primeres accions per garantir la seguretat i el compliment de les normes vigents a la zona costanera:

  • Delimitació dels accessos amb Castelldefels per evitar desplaçaments entre municipis.
  • Senyalització de l’accés a l’avinguda del Mar (zona de can Torelló) recordant les franges horàries per passejar o fer esport segons els grups d’edat.
  • Reforç de la vigilància per part de la Policia Municipal durant els caps de setmana amb quatre patrulles diàries (dos en torn de matí i dos de tarda), quads per al control a la sorra i controls estàtics.
  • Intensificació de la neteja i de la desinfecció (amb dues intervencions diàries) els caps de setmana. I instal·lació dels contenidors i papereres al llarg del passeig Marítim.

Paral·lelament, s’està avançant en la preparació de la temporada d’estiu, que s’adaptarà a l’evolució de la pandèmia i les conseqüents instruccions de les autoritats sanitàries.

A hores d’ara ja s’han concretat alguns aspectes de l’operatiu:

  • Reedició del dispositiu de mobilitat sostenible a la platja per preservar el caràcter urbà-residencial de la platja i els seus valors mediambientals. Es basa en dos eixos: la promoció de l’accés a la platja en transport públic, en bici o a peu i, a l’hora, la reducció de les places d’aparcament lliure, delimitant zones taronja d’aparcament reservat per a vehicles censats a Gavà durant els caps de setmana i festius.

Aquest estiu, la zona taronja es mantindrà als carrers de l’Ametlla, l’Escala, Palamós, Arenys, Roses, Garraf, Amposta, Palafrugell i Cunit. En les properes setmanes s’iniciarà el repintat d’aquestes àrees d’aparcament restringit.

  • Senyalització de voreres recomanant els vianants circular sempre per la seva dreta.
  • Increment de la neteja, així com de les desinfeccions, atenent els requeriments sanitaris.

Així mateix, i en coordinació amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona s’està treballant en la posada en marxa dels serveis de platja per garantir el confort dels usuaris i la seva seguretat, així com la preservació de l’ecosistema dunar.

Preparació de la sorra

La setmana passada l’AMB va començar els treballs de condicionament de la platja de Gavà, amb el llaurat de la sorra. Aquestes tasques de la llaurada, es fan amb tractors que arrosseguen unes grans arades que remouen i regiren la sorra fins a 50 cm de profunditat. L’objectiu és airejar-lai permetre que els raigs del sol hi penetrin per potenciar al màxim l’acció desinfectant. Aquest procés també ajuda a netejar els residus que han quedat amagats dins la sorra, fet que també millora la seguretat dels usuaris.

La llaurada requereix una preparació prèvia de la sorra, de tal manera que abans es fa un garbellament per retirar els residus que hi puguin haver en els 10 cm superficials perquè no es barregin amb la sorra. Aquesta mateixa operació de neteja mecànica també es repeteix després de llaurar per regularitzar la sorra i deixar les platges totalment pentinades.

A les platges metropolitanes, el garbellament es fa normalment durant tot l’any amb diferents freqüències en funció de l’època. La situació excepcional d’enguany causada per la Covid-19 va provocar que aquestes tasques s’aturessin fa unes setmanes, però es van reprendre el passat dilluns 27 d’abril. Des d’ara mateix s’intensifica el garbellament i a partir de la tercera fase de la desescalada passarà a ser diari.

Font: aj. gavà

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here