Un miler de vehicles van participar aquest dijous en una marxa lenta contra el tancament de Nissan. Van avançar lentament per la Gran Via i fins a la Diagonal, on van protestar davant el despatx d’advocats Garrigues

CCOO de Catalunya i la Secció Sindical de CCOO a Nissan han enviat una carta oberta al president d’Honor del despatx d’advocats Garrigues, Antonio Garrigues, i al president executiu del despatx d’advocats, Fernando Vives, per demanar-los que no siguin “còmplices” de les pràctiques empresarials de Nissan.

En el document, els representants sindicals han criticat les pràctiques “poc ètiques” de la multinacional japonesa i han advertit de les conseqüències del tancament de les plantes catalanes per a l’economia i societat del país. Així mateix, CCOO ha criticat la “descapitalització” de la producció a Catalunya, ja que implica la “construcció artificial d’una causa” per poder tancar l’empresa.

“No podem acceptar que la pràctica professional vulneri drets fonamentals, no respecti el codi deontològic professional i atempti contra els valors democràtics de la nostra societat”, han advertit el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, i el secretari general de CCOO a Nissan, Miguel Ángel Boiza, en la carta.

Per aquest motiu, el sindicat ha apel·lat als “valors democràtics” d’Antonio Garrigues per evitar que el despatx es converteixi en “còmplice” de les pràctiques empresarials “del tot reprovables” de Nissan. En cas que el Garrigues decideixi continuar amb l’assessorament a l’empresa, CCOO ha advertit que serà “part del conflicte” amb la societat catalana.

Un miler de vehicles participen en una marxa lenta contra el tancament de Nissan

Els treballadors de Nissan van provocar retencions als accessos de Barcelona ahir dijous al matí amb una marxa lenta fins a l’avinguda Diagonal contra el tancament de les fàbriques, que va comptar amb un miler de vehicles, segons la Guàrdia Urbana.

El grup més nombrós va iniciar el trajecte des del carrer 3 de la Zona Franca i va conduïr molt lentament per la Gran Via i la ronda del Mig. En la marxa, també hi van participar taxistes d’Elite Taxi.

Dues columnes de cotxes provinents de les plantes del fabricant a Montcada i Reixac i a Sant Andreu de la Barca van confluïr amb els manifestants a la Diagonal, a l’alçada de la seu del despatx Garrigues, que assessora l’automobilística. En aquest punt, uns 700 concentrats van fer un acte de protesta.

Des que fa una setmana la direcció europea de Nissan va anunciar el tancament de les plantes a Catalunya per la seva baixa producció i com a fruit de repartiment dels mercats entre les altres marques de l’Aliança- Renault i Mitsubishi- els treballadors de la Zona Franca, Montcada i Sant Andreu han dut a terme diverses protestes. La decisió implicarà deixar sense feina uns 3.000 treballadors directes i més de 20.000 d’empreses auxiliars i proveïdors, segons els sindicats.

El gran gruix de manifestants es va concentrar a les 10 del matí a les portes de la planta de pintura de la multinacional a la Zona Franca per iniciar una protesta que volia col·lapsar l’avinguda Diagonal a l’alçada del consolat general del Japó. Molts dels empleats van aprofitar per afegir samarretes i pancartes de protesta als capós, a les finestres o a les portes dels cotxes amb missatges com ‘25.000 famílies. Nissan no es tanca’ i en contra la cúpula de la multinacional i de Renault.

L’objectiu de la mobilització era que els barcelonins “vegin el problema i la quantitat de persones implicades” que “no es poden quedar al carrer” per les implicacions que tindria pel teixit industrial català, va explicar a l’ACN Juan Carlos Vicente, president del comitè d’empresa, que va valorar “positivament” el debat sobre mesures de suport als treballadors de dimecres al Parlament.

“Nissan té una obligació social i laboral amb els treballadors, i també amb Catalunya i amb l’Estat, perquè ha rebut ajudes”, va recordar Vicente, que va dir que el comitè d’empresa treballa amb la tessitura que Nissan es quedi i que continuïn sent “constructors”. “Si s’ha de revertir aquesta fàbrica cap a una altra tecnologia que ho diguin”, va afegir.

La marxa va arribar al capdamunt de l’avinguda Diagonal al migdia. Uns 700 treballadors van deixar els cotxes a la calçada i es van concentrar a les portes del despatx d’advocats Garrigues, que assessora la direcció de Nissan Motor Ibérica i que ha acceptat ajudar l’empresa a tancar la planta, segons els treballadors. La concentració tenia la intenció de visibilitzar que el conflicte “té noms propis” a banda de les direccions de l’aliança i d’advertir als que col·laborin amb l’empresa japonesa que “aniran a per ells”.

“Si algun d’aquests pocavergonyes es pensaven que deixarien 20.000 famílies al carrer i no passaria res, estan molt equivocats. Això és només el principi”, va dir el representant de CCOO al comitè d’empresa, Miguel Ángel Boiza, davant de les portes del despatx. “No podran dormir a la nit, els bufarem la nuca perquè vegin que això no serà fàcil. No pararem”, va afegir, una arenga a la qual els concentrats vam respondre amb crits de “La pròxima visita serà amb dinamita”.

Entre els treballadors que es van mobilitzar hi havia el Cristian, de 36 anys, i el Jordi de 41 anys, que treballen a la planta de pintura. “Si no s’intenta, mai se sabrà si el tancament és reversible. Ara mateix estem molt units”, va assegurar el primer. “El nostre propòsit és que cap família es quedi al carrer. L’únic que demanem és poder treballar”, va dir el segon, que creu que la millor sortida per la fàbrica seria apostar per la producció de vehicles elèctrics amb una companyia que acceptés donar feina a tots els treballadors directes i indirectes.

La plantilla, que es va assabentar fa una setmana que la multinacional tancava les instal·lacions que té a Catalunya, ha iniciat un cicle de protestes, tallant vies com la Gran Via o la C-17 i mobilitzant-se davant de concessionaris de Nissan i Renault. “Som molt competitius, hem complert amb tot i sempre hem estat a l’alçada, fa uns anys ens felicitàvem i ara mira on som. Anirem fins al final i farem el que faci falta per defensar els llocs de treball”, va dir la Vanesa, de 37 anys i que en fa 16 que és treballadora de Nissan.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here