En ocasió del Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra demà 5 de juny, Ecologistes en Acció de Catalunya fa pública la concessió del Premi Àtila i del Premi Cavall d’Àtila per a distingir als qui al llarg d’un any hagin destacat per la seva contribució a la destrucció del medi ambient de Catalunya.
Enguany han obtingut el guardó IQOXE i el Departament d’Empresa de la Generalitat de Catalunya (Premi Àtila) i l’Agencia Catalana de l’Aigua (Premi Cavall d’Àtila).

El Dia Mundial del Medi Ambient va ser establert per l’Assemblea General de les Nacions Unides en 1972 coincidint amb la primera cimera mundial sobre medi ambient: la Conferència d’Estocolm sobre el Medi Ambient Humà. Els fins d’aquest esdeveniment anual són augmentar la consciència mediambiental, i fomentar l’acció global en la protecció del medi ambient.

Ecologistes en Acció de Catalunya concedeix els Premis Àtila Catalunya 2020 amb l’objectiu de “distingir i denunciar a aquelles persones, entitats o projectes que més hagin destacat per la seva contribució a la destrucció del medi ambient”. Els premis, que es van concedir per primera vegada al 1992, tenen dues categories denominades “Àtila Catalunya” i “Cavall d’Àtila Catalunya”.

Milers de persones s’han dirigit a aquesta associació proposant, desgraciadament, nombrosos candidats, entre els quals el Jurat ha triat.

Premi Àtila Catalunya 2020: IQOXE i el Departament d’Empresa de la Generalitat de Catalunya

El primer premi, Premi Àtila Catalunya 2020, ha estat atorgat conjuntament a IQOXE, empresa que forma part del complex petroquímic de Tarragona, i el Departament d’Empresa de la Generalitat de Catalunya, encarregat de controlar el correcte desenvolupament de les obligacions legals establertes per a la realització de les activitats econòmiques.

Per a justificar el guardó, Ecologistes en Acció ofereix 7 arguments:

 1. Per no portar a terme l’activitat econòmica amb les mesures de protecció necessàries: empresa que no té Pla d’Autoprotecció aprovat per Protecció Civil, document obligatori per a les empreses químiques, i que ha de ser aprovat per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.
 2. Per no complir amb l’obligació legal, segons llei de 1997, on s’indica que les infraccions molt greus, com és el cas de la falta del Pla d’Autoprotecció, comporten “la clausura temporal del local, del centre o de la instal·lació, o la suspensió temporal de les activitats de risc”.
 3. Per les contínues incidències en l’empresa IQOXE ocorregudes en els últims 5 anys, essent aquestes un total de 73 incidències i accidents informats, causant perill o posant en risc la salut pública.
 4. Per les pèssimes condicions laborals de les treballadores i treballadors de l’empresa, sent objecte d’un total de 4 sancions per incompliment de les condicions de treball i en matèria de salut i seguretat laboral en els últims anys per part de la Inspecció de Treball de Catalunya.
 5. Per no activar els sistemes d’emergència establerts en els protocols davant accidents com els ocorreguts el 14 de gener, com no informar sobre els successos als diferents cossos de seguretat fins passats 40 minuts de l’explosió, alentint l’actuació per a la sufocació de l’incendi i el control de la situació civil, exposant a un greu perill a la salut pública.
 6. Per permetre: que es reobri l’activitat en aquesta empresa, tot i desconèixer encara les causes exactes de l’explosió que va provocar la mort de 3 persones (una d’elles per una peça de metralla de 800 kg que va sortir disparada fins a 2,5 kilòmetres); que s’hagi tancat la comissió d’investigació sense obtenir respostes del perquè de l’accident; que existeixi una investigació judicial en curs amb secret de sumari; i per reactivar l’activitat amb la inexistència d’un Pla d’Autoprotecció aprovat per Protecció Civil.
 7. Per falta d’un control administratiu correcte, primant el benefici d’una empresa que, segons el seu expedient, incompleix més la llei d’allò que compleix, burlant el principi de precaució. Segons fixa el Departament d’Empresa, unes setmanes abans de l’accident, IQOXE va passar una inspecció favorablement (deixant en entredit com es realitzen aquestes inspeccions i què s’inspecciona).

Premi Cavall d’Àtila Catalunya 2020: Agencia Catalana de l’Aigua

El segon premi, el Cavall d’Àtila Catalunya ha estat concedit a l’Agència Catalana de l’Aigua, empresa pública creada l’any 2000 i adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Entre els principis que impulsen la seva activitat, en paraules de la mateixa agència, estan “la protecció i conservació de les masses d’aigua i els seus ecosistemes associats”.

Els 7 motius que sostenen el guardó són els següents:

 1. Per la tala massiva de verns protegits sota la més alta figura de protecció europea a la riera d’Arbúcies, acció que ha estat recentment denunciada per diverses entitats ecologistes, entre elles, Ecologistes en Acció, davant la Fiscalia de Medi Ambient de Girona.
 2. Per deixar també les lleres de la riera completament desforestades, amb el conseqüent perill d’inundacions en posteriors temporals.
 3. Per posar en entredit anys d’esforços en la recuperació de les poblacions de la llúdriga mitjançant la destrucció del seu hàbitat en dita riera.
 4. Per l’eliminació excessiva de restes de branques caigudes, clau per a l’enriquiment de l’ecosistema de ribera, sota l’argument de la “neteja” després del temporal Glòria en diversos punts de la Tordera.
 5. Per amenaçar l’època de cria i nidificació de nombroses espècies d’aus, amfibis i rèptils per mitjà de l’eliminació de la vegetació i l’ús de maquinària agrícola en aquest mateix riu.
 6. Per modificar greument la geomorfologia de diversos rius de les conques catalanes, aplicant el paradigma del riu com a canal i liquidant la seva funció com a corredor biològic, contradient així els principis de conservació de les masses d’aigua i els ecosistemes de ribera pels quals afirmen regir-se.
 7. Perquè, a més a més, l’ACA ha fet tot això en ple confinament, aprofitant la dificultat de seguiment de la ciutadania i ometent les demandes i advertències de grups ecologistes, naturalistes i diverses expertes en ecologia i, per tant, desatenent l’obligació de deure’s al bé comú, en tant que empresa pública.

El Jurat va expressar la seva esperança en què la concessió d’aquests premis cridi a la reflexió les organitzacions premiades sobre la deterioració ambiental que pateix el nostre planeta.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here