La fiscalia manté obertes 32 diligències penals a Catalunya per la gestió de la covid-19 en residències. Es tracta de les mateixes investigacions de les quals la Fiscalia General de l’Estat ja va informar la setmana passada, quan se’n van sumar dues.

En l’àmbit civil, el ministeri públic fa el seguiment a gairebé vuitanta centres, amb 76 diligències obertes per a la protecció de les persones usuàries, i tampoc hi ha cap canvi respecte al balanç de fa set dies. Amb dades de l’1 de juny, a tot l’Estat es mantenen obertes 191 diligències en l’àmbit penal en relació a residències i 191 més en l’àmbit civil per fer el seguiment per a la protecció de les persones usuàries.

La Fiscalia Provincial de Barcelona manté setze diligències penals obertes. Entre aquestes, n’hi ha una per una denúncia presentada per un particular contra l’administració; una altra per una denúncia interposada per familiars de diferents residències geriàtriques, i una denúncia presentada per una agrupació d’afectats per la covid-19.

També es mantenen incoades diligències penals després de rebre una comunicació per part del registre civil de Sant Boi de Llobregat per defuncions en quatre residències, i una altra arran d’una comunicació de l’Agrupació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència (ASCAD).

La fiscalia de l’àrea de Granollers té obertes cinc diligències penals, quatre corresponents a residències i una cinquena incoada després de la denúncia d’un particular contra personal sanitari d’un centre. A l’àrea de Sabadell hi ha obertes cinc diligències; a la de Terrassa, una mentre que ja se’n va arxivar una altra; a la de Mataró, tres; a la de Manresa-Igualada, una, i a la Fiscalia Provincial de Tarragona, una altra. A les fiscalies provincials de Lleida i Girona, no s’han obert diligències penals, mentre que a la de l’àrea de Vilanova i la Geltrú-Gavà ja se’ns va arxivar una fa setmanes.

Pel que fa a l’àmbit civil, la fiscalia manté obertes un total de 77 diligències de seguiment, el mateix número que la setmana passada, després que se n’arxivessin sis per part de la fiscalia de l’àrea de Mataró-Arenys de Mar perquè es va constatar que aquestes residències estaven sota control de l’administració catalana i no existia cap resident en situació de desemparament, un cop rebuda la documentació setmanal remesa per la Generalitat.

La Fiscalia Provincial de Barcelona manté oberta una diligència que inclou el seguiment de setze residències. La de Granollers en fa el seguiment de set; la de Vilanova i la Geltrú-Gavà té tretze diligències civils obertes; la de Sabadell, 24; la de Manresa-Igualada, dues, i la de Terrassa, dotze.

La Fiscalia Provincial de Tarragona fa el seguiment en l’àmbit civil de dues residències, i la de Girona té oberta una diligència genèrica de seguiment de residències. A Lleida, la fiscalia va arxivar ja fa setmanes una diligència civil que va obrir per possible contagi de residents en un centre, perquè no va apreciar que hi hagués negligència.

Pel que fa als procediments judicials, continuen oberts els tres dels que ja tenia constància la fiscalia. Dos es mantenen oberts als jutjats de Sabadell, una d’elles per desatenció i falta de tractament, i una altra als de Cerdanyola del Vallès, per presumptes delictes de falsedat en document oficial i omissió del deure de socors.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here