A partir de demà, l’oferta de la xarxa de metro serà del 100% i la d’autobusos de fins al 85%, i es podran ocupar tots els seients. Una nova campanya convida la ciutadania a fer confiança en el transport públic com a motor de la recuperació econòmica i eix de la mobilitat sostenible

Les xarxes de metro i autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han experimentat un increment del 54% en l’afluència d’usuaris durant la fase 1 del procés de desconfinament, que s’acaba ‪aquest diumenge‬. Després de tocar fons a primers d’abril, el transport públic ha adoptat mesures inèdites d’higiene i de control que, combinades amb l’esforç per donar més servei i l’ús de les tecnologies de la informació, apunten a una recuperació que es va accelerant a mesura que es normalitza l’activitat al territori metropolità.

La mitjana diària d’aquesta segona setmana de fase 1 ha estat de 642.000 validacions al metro i el bus els quatre dies que van del 2 al 5 de juny, quan la mitjana dels feiners de la setmana anterior (del 25 al 29 de maig) va ser de 539.000: és a dir, s’han fet 103.000 viatges diaris més. En comparació amb els 417.000 de l’última setmana de fase 0, del 18 al 22 de maig, han estat 225.000 viatges diaris més, el 54%.

El registre màxim des de l’inici de l’emergència sanitària es va assolir divendres passat, 5 de juny, amb 658.914 viatges, dels quals 440.154 al metro i 218.730 als autobusos, segons el recompte provisional. Són xifres que se situen un 69,5% per sota del que era habitual abans de la pandèmia, per tant encara queden etapes per cobrir en la recuperació.

Compromís per a la recuperació

L’entrada en la fase 2 de desconfinament, a partir del 8 de juny, suposa una oportunitat perquè el transport públic pugui continuar creixent i representi el paper de motor d’una represa de l’activitat econòmica en clau sostenible. TMB continua compromesa a fer-ne un lloc sanitàriament segur, amb el reforç de la neteja i la desinfecció diària dels vehicles i dels espais amb productes virucides (actius contra la Covid-19).

Per mantenir l’alt nivell de qualitat sanitària del transport públic és vital la responsabilitat i implicació de la ciutadania portant en tot moment la mascareta, que és obligatòria des del 4 de maig, i seguint pautes d’higiene de mans a l’inici i al final dels desplaçaments en mitjans col·lectius. Els mostrejos diaris indiquen un alt grau de compliment de l’obligació de portar mascareta, de l’ordre del 98%. Pel que fa a la higiene de mans, s’han col·locat 17 dispensadors de gel desinfectant en 12 vestíbuls de les estacions més importants i en 39 màquines de vènding se’n poden adquirir envasos de butxaca. Les mascaretes estan disponibles en 25 d’aquestes màquines als preus oficials.

Es poden ocupar tots els seients

Neteja i suport a les bones pràctiques s’han complementat durant la crisi amb una gestió de l’oferta que sempre ha anat per sobre de la demanda, per garantir la mobilitat a les persones que necessiten desplaçar-se per cobrir serveis essencials amb garanties de seguretat i mantenint en tot moment els criteris d’ocupació fixats per les autoritats. En aquest sentit, el Ministeri de Sanitat ha modificat els criteris per adaptar-los a la nova situació, de manera que per al metro i els autobusos urbans ja es poden ocupar la totalitat de les places assegudes mentre que a les zones destinades a viatjar drets es manté la referència de densitat de dues persones per metre quadrat. L’ordre va ser publicada ahir al BOE.

Amb la desescalada, des del 22 de maig, TMB ha desplegat un dispositiu especial de 350 persones en els horaris de més afluència al metro i ha difós nova informació de servei, inclosa la consulta en línia de l’estimació del nivell d’ocupació en cada franja horària, cosa que ha permès gestionar la demanda addicional de manera fluida i sense incidències destacables. El dispositiu continuarà vigent per oferir més seguretat als usuaris.

Dilluns, 100% de l’oferta al metro i tornen els músics

Coincidint amb l’entrada de l’àrea de Barcelona a la fase 2 de desconfinament i amb motiu del nou increment de la mobilitat que pot comportar, a partir de demà, 8 de juny, la xarxa de metro funcionarà amb el 100% dels trens i per tant el servei serà l’habitual, si bé es mantindrà l’horari fix ‪de 5 del matí a 12 de la nit‬. Pel que fa a la xarxa d’autobusos de TMB, l’oferta serà del 80% de mitjana, amb valors del 85% en hora punta.

La setmana entrant també es recuperarà la presència de músics autoritzats a les estacions de metro, amb les mesures de prevenció acordades amb l’associació AMUC BCN. En una primera etapa, els músics ocuparan només els punts autoritzats de set estacions escollides per l’amplitud d’espais, en horari ‪de 9 del matí‬ a 8 del vespre. Seran a Passeig de Gràcia (L2), Arc de Triomf (L1), Ciutadella / Vila Olímpica (L4), Guinardó / Hospital de Sant Pau (L4), Diagonal (L5), Maria Cristina (L3) i Vall d’Hebron (L3).

Com tots els usuaris, els artistes portaran mascareta i a més protegiran els micròfons i la resta del material que facin servir perquè no siguin vies de contagi. En posteriors etapes s’anirà normalitzant la presència dels músics als altres punts senyalitzats de la xarxa.

Campanya pro restabliment de la confiança
En aquest context, i com a part dels esforços per adaptar el transport públic a la nova realitat, TMB ha llançat una campanya amb el lema Amb responsabilitat i confiança orientada a recordar als usuaris que el metro i els autobusos són les millors alternatives per a moltes de les necessitats de desplaçament i que practicar la mobilitat sostenible no sols és sanitàriament segur sinó que aporta beneficis per al conjunt de la societat.

La creativitat presenta exemples d’usuaris amb mascareta, el símbol de la nova normalitat, que reben un gest d’aprovació de la Karma, el personatge prescriptor de la bona convivència a les xarxes de TMB. La campanya ja està en línia al web de TMB, i es veurà també en plafons lluminosos del metro, interior de trens, exterior d’autobusos, MouTV, xarxes socials, premsa, ràdio i altres canals de difusió

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here